Lágyéksérvre hajlamos vagyok. Megelőzhető valahogyan hasfal erősítéssel?

Tisztelt Doktornő! Még egészen kicsi koromban műtöttek jobb oldali lágyéksérvvel, és néhány éve egy vizsgálat után azt az eredményt kaptam, hogy valószínűleg a bal oldalamon is sérvem lesz, legalábbis a hasfalam a bal oldalon is gyenge. Édesapámnak is mindkét oldalon volt lágyéksérve. Pár hónapja súlyzós és saját testsúlyos edzésbe kezdtem, és ahogy csak tudok, igyekszem vigyázni, hogy ne érje túl nagy terhelés az alsó hasfalamat. Mégis előfordul, hogy enyhe, szúró fájdalmat érzek a bal oldalán. Ez mindig csak egy pillanatig tart. Észrevettem, hogy mióta edzem, az erős nevetéstől is megjelenik ugyanott enyhe szúró fájdalom, de hamar elmúlik. Kitüremkedést még egyszer sem fedeztem fel. A kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy hasfal erősítő gyakorlatokkal teljesen elkerüljem a sérv kialakulását, vagy a sérvre való hajlam egyet jelent azzal, hogy valamikor biztos ki fog alakulni a lágyéksérv a bal oldalamon is? Ha biztosan sérvem lesz, akkor esetleg létezik valamiféle megelőző műtét, amivel már előre megerősíthető a hasfal? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza lágyéksérv témában

Tisztelt Kérdező!

A lágyéksérv a hasfal veleszületett gyengesége, kialakulását fokozza hasűri nyomásfokozódás, hasprés, helytelen edzés (pl. súlyemelés) Tehát a súlyzós edzés véleményem szerint biztosan nem jó, a lágyéksérv kialakulását fokozza.

Sebészeti szakterületet érintő kérdést tett fel, magam nem vagyok sebész szakorvos, de találtam Önnek egy, a témát érintő írást, amelyben még több hasznos információt talál.

https: //www.dunamedicalcenter.org/hu/hirek/sport-es-serv

Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2020. január 02., 14:45; Megválaszolva: 2020. január 14., 22:51
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Lágyéksérv kiújulása műtét...
Tisztelt Doktor Úr! Már 8 hete, hogy kétoldali lágyéksérvvel műtöttek (laparoszkópos módszerrel) . Körülbelül a jobb oldali combhajlatban volt...
Combom külső felén égető, szúró...
Üdvözlöm Zoltán vagyok 50-éves. Szeptember végén sikeres jobb oldali lágyéksérv műtétem volt, viszont azóta a bal combom külső részén kB 20 cm...
Lágyéksérv mütét utáni fájdalom
Tisztelt doktornő 2 hete mütottek lágyéksérvvel, un. Lichtenstein eljárást alkalmazva. A vágás hossza 8-9 cm. A kezdeti erős fájás 3-4 nap múlva...
Lágyéksérv
Jó napot. Hálos Laparoszkopos baloldali Lagyéksérv mütétem volt 5 hete. Mütét elött tojás méretü volt a dudor. Viszont mütét után is megmaradt a...