Lágyéksérv gyerekkorban

Tisztelt Doktornő! Lányomnak pár mm-es köldöksérve és néha látszódó, kitüremkedő, néha nem látható lágyéksérve van. A háziorvos adott beutalót a gyermeksebészetre, de akkor pont nem volt látható, tapintható a lágyéksérv. Pár hónapja és régebben viszont jól láthatóan kitüremkedett. Azt mondta a vizsgáló orvos, hogy majd menjünk vissza amikor látszik, kérjünk új időpontot. Illetve ő szívbeteg is, hosszú qt-je van és van egy kis visszaáramlás, a háromhegyű billentyű összenőtt, kéthegyű, tachikard. Fél év múlva esedékes a következő szívultrahang kontroll, azt mondta az orvos, hogy várjuk meg ezt és kérdezzük meg, hogy a műtét milyen kockázatos a kardiológustól, ha addig nem jön elő. Kérdésem, hogy nem kellene-e előbb megműteni, ráér-e és, hogy van-e a szívét érintő kockázata a műtétnek? A sebészorvos annyit mondott, hogy laparoszkóposan lehetne megműteni a köldököt is és a lágyékot is egyben, de nem tudom, hogy nem kellene előtte pl. egy ultrahang is? Altatásban végeznék és meddig tart egy ilyen műtét, mennyire műthető egy hosszú qt-s beteg? Köszönöm válaszát.

Dr. Vas Felícia Emese válasza Lágyéksérv témában

Tisztelt Szülő!

A gyermeksebészeknél ez a laparoszkópos lágyéksérv műtét rutin beavatkozásnak számít, maga a műtét 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen az előkészítés, illetve a beavatkozás utáni aneszteziológiai feladatok miatt hosszabb időre kell számîtani.

Mivel gyermekénél már ismert a hosszú qt-szindróma, szükséges lesz egy kardiológiai vélemény, nagyobb körültekintést igényel az altatás is.

Ha az ultrahangra vonatkozó kérdése a lágyéksérv ultrahang vizsgálatára irányult, azt nem szükséges azzal vizsgálni, mert nem ad érdemi információt róla a sebésznek.

Amennyiben nincs kizáródása a sérvnek, várhat addig a fél évig, amîg a következő szívultrahang megtörténik.

Tisztelettel,

Kérdés: 2021. december 05., 09:52; Megválaszolva: 2021. december 29., 09:50
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Laborértékek
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Nurofen szirup fogzásra