Lágyéksérv kiújulását provokálhatják-e saját testsúllyal végzett sporttevékenységek?

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbiakban egy olyan jellegű kérdést szeretnék feltenni, amely sok embert érint, de kevés konkrét választ találhatunk-e téren. 5 éve műtöttek jobb oldali lágyéksérv okán. A műtétre egynapos sebészeti ellátásban került sor, nyitott, hálóbeültetéses "Lichtenstein" módszerrel. A mütétet követően semmilyen komplikáció nem lépett fel, azóta is panaszmentes vagyok. Az utóbbi időben gerincproblémáimból adódóan szükségessé vált, hogy a has és törzsizmaimat erősítsem. A javasolt gyakorlatok között szerepelnek különböző, statikus tartások, saját testsúllyal. Ilyenek: fekvőtámasz, plank, alkartámasz. A kérdésem az lenne, hogy ezen gyakorlatok okozhatják-e a lágyéksérvem kiújulását?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza lágyéksérv témában

Kedves Kérdező, az általam javasolt terhelési limitek: 3 hétig 3 kg, 6 hétig 5 kg, 3. hónapig 10 kg, ezt követően könnyebb sporttevékenység végezhető. Fél év után bármilyen terhelés alkalmazható. 5 évvel a sérvműtét után bátran sportolhat.

Üdvözlettel: Dr. Papp Géza

Kérdés: 2015. július 22., 16:29; Megválaszolva: 2015. július 25., 00:01
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus