Gyomor problémák, komoly baj lehet?!

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves nő vagyok. Kb 7 napja figyeltem a problémára, melyek a következők. Elöször étkezés megkezdését követően nem sokkal fájni kezdett a gyomor felső része, illetve korai teltségérzet jelentkezett, evés után pedig sokáig büfögtem. Aztán ez átment abba, hogy nem fájdalmat érzek már evés után hanem nyomás érzést, mintha tele lenne a gyomrom, de ez 2-3 óra múlva megszűnik, két étkezés között nincs panaszom, csak a büfögés evés után 1-2 órával is.. Egyébként ezek a panaszok kisebb étkezéseknél (pl egy tejszelet, egy jégkrém) nem jelentkeznek, csak ha pl egy szendvicset vagy ebédet fogyasztok. Néha mintha a jobb lapockám és a hátam is fájna. Epehólyagomat 2,5 éve kivették, a puffadásos tüneteim azóta megszűntek, gyakorlatilag azóta tudok bármit enni emésztési panaszok nélkül mióta eltávolították. Észrevettem a reggeli kávézás után azt is, mintha a kávé égetné a gyomromat. 2 hónapja voltam hasi ultrahangon magán intézményben krónikus derékfájás miatt, amelyet valószínüleg a pár hónapja felhelyezett hormonos spirálom okozott, mert teljesen negatív lett az a lelet. Ezen kívül 5 éve vastagbéltükrözésem volt, szintén negatív lelettel. Ön szerint mennyire sürgősen indokolt egy gasztroenterológiai konzultáció és tükrözés? Tudjuk, hogy állami intézetben több hét is lehet, érdemes lenne magán úton csináltatnom? Étvágyam van, súlyom talán kicsit több mint egy kilóval kevesebb mint 3-4 napja. Családi anamnézis szempontjából anyai nagymamám 90 évesen hasnyálmirigy daganatban elhunyt, édesanyámnak pedig nagyon sok a sava, 40 éve savlekötöt szed. (70 éves) Köszönöm.

Dr. Plósz János válasza levegőnyelés témában

A böfögés, mint panasz, egyértelműen fokozott levegőnyelésre utal (a korai teltségérzés illetve az, hogy a kisebb étkezésknél nem jelentkezik, úgyszintén). A kávé okozta égés utalhat gyomorhurutra. Első körben mindenképp a levegőnyelés tudatos kerülését javasolnám (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése) illetve érdemes lehet néhány napig savközömbösítő szereket megpróbálni (Talcid, Rennie, Gaviscon). Ha emelett 1-2 héten belül nem szűnik a panasz, akkor érdemes gastroent. szakrendelést felkeresni.

Kérdés: 2021. augusztus 18., 16:39; Megválaszolva: 2021. augusztus 18., 17:01
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Helicobacter P. - Antibiotikum...
Tisztelt Doktor Úr! A Májusban történt 1 éve tartó reflux + köhögés miatti gyomortükrözésem szövettani eredménye Helicobacter Pyroli pozitív...
Reflux betegség
Laktulóz H2 teszt
Jó napot kívánok. Lakutól H2 kilégzéses teszten voltam, aminek az eredménye pozitív lett. A vizsgálatot végző hölgy azt monda, hogy ez miatt...
Reflux+vese
Tisztelt Doktor Úr! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával amit gasztroszkópia valamint kontrasztanyagos mellkas CT állapított meg. kb 2 éve...
Változatos problémák
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatosan. 25 éves vagyok és elég szerteágazó tüneteket...