• hasi problémák, vastagbél, végbél

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm, testvérem betegsége miatt fordulok Önhöz. Január végétől már átesett néhány vizsgálaton, de a Covid-19 miatt ez félbeszakadt. Panaszai: 3 hónapja alhasi fájdalmak jelentkeznek. Székletürítési nehézségek miatt először Laevolac szirup, majd 2-3 hét után keserűvíz alkalmazása, amit azóta sem szüneteltetett. A fájdalmak mellett probléma, vagy éppen az okozza a fájdalmakat, hogy a bélgáz sem távozik, csak akkor, ha a keserűvíz kifejti a hatását. A has nem puffadt, a teltség érzet, a nem görcsös fájdalmak miatt mégsem mer étkezni rendesen. Étvágya egyébként jó, kívánja az ételt, de reggelin kívül ritkán eszik mást is. A reggelije általában 1 szelet toast kenyér, 3-5 dkg valamilyen felvágottból áll. Folyadékfogyasztása napi 1-1,2 l mentes ásványvíz, ami szintén kevés, de állítja, hogy ivás után ugyanúgy kínozzák a szelek, mint étkezés után. Órákon át tartó böfögések, és fájdalmak miatt kevés, pár órás alvás nem kielégítő. Általános fáradtság, kimerültség miatt depresszív tünetek.

        Dr. Plósz János válasza a levegőnyelés témában

        Ha evés és ivás után is böfögés, puffadás jelentkezik, az általában fokozott levegőnyelés eredménye (ez a gyomor feszülését okozza, majd továbbhaladva a belek fokozott gáztartalmát). Erre igazán gyógyszer nincs, tudatosan kell odafigyelni, hogy lassan egyen-igyon-beszéljen, az un. "üres" nyeléseket kerülje (tulajdonképpen ez egy rossz szokásként tartható). A diétát mindenképp érdemes bővíteni, mert ennyitől nem lesz székletmennyiség, így a székrekedés kialakulása nem csoda.


        Kérdés: 2020. március 31., 20:47; Megválaszolva: 2020. április 01., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: