Valóban reflux, vagy más állhat a háttérben?

Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje küzdök gyakori (stresszhelyzetben fokozódó) böfögéssel, puffadással, diszkomfort érzéssel, laza széklettel, az utóbbi időben hasmenéssel. Kb. három hónapja voltam először szakrendelésen, ahol gastroscopia, hasi UH és labor vizsgálatok alapján enyhe refluxot, HP negatív gastritist állapítottak meg és Gilbert-szindrómát is feltételeztek. Ekkor 2x1 itopride és 80 mg esomeprazol szedését javasolták. Emellett kiderült, hogy laktázgén CC homozigóta vagyok. Hidrogén kilégzéses teszten még nem voltam, de a laktóz tartalmú ételek fogyasztását azóta kerülöm. A gyógyszerek hatására a tünetek jelentősen nem javultak, így kb. három hónap után az itopride szedését elhagytam, a savcsökkentő dózisát pedig lassan csökkenteni kezdtem. Milyen irányban lenne érdemes tovább vizsgálódni? A Gilbert-szindróma vagy más állhat a tünetek hátterében? A biopszia előtt már szedtem savcsökkentőt, érdemes lehet ezért a későbbiekben a HP tesztet megismételni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza levegőnyelés témában

A Gilbert szindróma nem okoz ilyen jellegű tüneteket. A negatív HP tesztet nem érdemes ismételni. A panaszokat okozhatja fokozott levegőnyelés. Levegőt mindenki nyel, de az erre hajlamos emberek, főleg stressz-szituációban sokkal többet képesek. Ezt csak életmódi változtatásokkal lehet javítani: lassú evés-ivás-beszéd, az un. üres nyelések kerülése segíthet. Természetesen a stressz megfelelő feldolgozása illetve a rendszeres, nyugodt étkezések szintén fontosak.

Kérdés: 2021. november 22., 17:23; Megválaszolva: 2021. november 22., 17:45
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi állhat az említett probléma...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni, mi állhat a szövettani leírásban álló diagnózis hátterében? Az utóbbi időben egyre több...
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomorpuffadás- büfögéssel
33 éves nö vagyok és azt szeretném kérdezni hogy 1 het minden reggel fáj a gyomrom felvan puffadva és sokat böfögök. hogyha fekszek az ágyon olyan...
Érdeklődés
Mi a kulombseg a csuz, az isiasz, a lumbago, koszveny kozott? Mi lehet az oka a gyomorban felgyulemlo levegonek, mely sokszor kibirhatatlanul jon fel a szajon...
Fejfájás, homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! Ma délután pihenés közben, mikor feküdtem, homályos foltot kezdtem el látni főleg a bal szememmel, kicsit a jobbal is. Ha...