Meddig szedhetö?

Tisztelt Dr Úr/Nő

 

42 éves nő vagyok. 2006-ban agyi infarktusom volt, illetve konkrétan nem, derült ki, hogy az mivel a CT csak mind két oldalon magas intenzitásu jelet mutatott melyet 3 orvos is igy meg kérdöjelezett. 2007-ben Pszichiátriára küldtek ahol xanaxot irtak fel ezt 2 honapig szedtem majd abba hagytam ezt követöen semmi féle gyógyszert nem szedtem. 2008-ban kénytelen voltam a körzeti orvossal konzultálni aki rudotelt 0.5mg-ost irt fel, amit jelenleg is szedek, de csak este egy felet veszek be, illetve miota semmi kilátásom a munkahelyre és férjem már lassan nem birja egyedül eltartani a családot igy reggel is beveszek egy negyed szemet, amivel nyugtatom magam, hogy majd csak jobb lesz. Este ha beveszem teljesen meg nyugtat, de a reggeli nem. Hagyjam el a reggeli bevételét mivel csak 2 hete szedem és maradjon csak az esti vagy egyáltalán meddig szedhetö? Több helyen olvastam már, hogy van aki 8-10 éve szedi, de sokkal nagyobb, mennyiségben. Szedhetem nyugodtan tovább és milyen, mennyiségben? Melette jelenleg a cigarettárol valo leszokásba kezdtem vajon az is okozhatja, hogy idegesebb vagyok? Válaszát elöre is köszönöm!

                                           tisztelettel: nekochan

WEBBeteg szakértő válasza gyógyszerszedés témában

Tisztelt Levélíró! Először is a konkrét kérdéseire válaszolnék: a nyugtatókkal kapcsolatban valami elírás lehet, mert Rudotelből nincs 0.5 mg-os (ez Xanax adag). Így általában mondhatom csak, hogy a nyugtatókhoz (Xanaxhoz és Rudoltelhez egyaránt) van hozzászokás, tehát idővel egyre nagyobb, mennyiséget igényelhet a szervezet a kívánt nyugalom eléréséhez. Vannak irányelvek, miszerint napi 1.5 mg alprazolam (Xanax) hosszabb távon is szedhető, ill. tapasztalat, hogy napi 2-3 szem Rudotelt szintén tartósan szednek (általában háziorvosi javaslatra)., De ez csak akkor ajánlható, ha nem kell idővel emelni az adagon! Az egyéb észrevételeimet is azért szeretném megosztani Önnel: pontosan nem írja, mi az, ami miatt nyugtatóra szorul (netán maradandó testi károsodása van az agyi infarktust illetően?), ill. gondolkodott-e azon, hogy egyéb (aktívabb!) módon küzdje le a szorongást? Netán a kiváltó ok kezelésével? Ez munkanélküliség esetén is jelenthet családi/egyéni/ vagy közhasznú tevékenykedést, netán továbbképzést stb. Mert nagyon rossz beidegződés, ha az ember a probléma megoldása helyett bekap egy gyógyszert... A cigarettáról való leszokást is segíthetné azzal, ha inkább ez utóbbi javaslatokat venné fontolóra. Mert úgy a legkönnyebb átvészelni a nehézségeket, ha a figyelmét örömteli/hasznos dolgok felé fordítja. Ön abban a korban van, amikor még érdemes célokat kitűzni és küzdeni, és tud a sorsán változtatni!  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 01.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Rivotril 0,5
Üdvözlöm A kérdésem az lenne: évek óta szedek rivotril 0,5ösnek a felét este. A hiánycikk miatt kaptam 2mg-osat, amivel az baj, hogy nem tudom úgy elfelezni...
Szükséges szednem Concor-t?
Tisztelt Doktornő! Egy hete voltam kardiológia vizsgálaton, ahol nagyon izgultam. 160/100 volt a vérnyomásom és 111 a pulzusom. Napi 1,25 mg Concor COR-t...
Magas vérnyomás
Kedves Doktor Nő! Nagyfiam miatt aggódom, aki most 20 éves. Serdülő korától észleltünk nála emelkedettebb vérnyomást, e miatt gyerekkardiológián is történt...
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58), vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Érdemes emelni az adagon?
Tisztelt Doktornő! Másfél éve szedek Escitil antidepresszánsbol fél szemet, 5mg-t a 10mg helyett (plusz minden nap egy szem 0,25os Frontint elalvás előtt, de...
Mennyi frontin szedhetek?
Tisztelt Cím! Kérdésemre megkaptam a választ. Arra lennék még kíváncsi, hogyha 30 mg yarocen mellé, mennyi 0.25 frontint szedhetek be egy nap? A szorongásom...