Magas vérnyomás

Kedves Doktor Nő! Nagyfiam miatt aggódom,aki most 20 éves. Serdülő korától észleltünk nála emelkedettebb vérnyomást, e miatt gyerekkardiológián is történt kivizsgálás, évente 24 órás vérnyomásmérés,de eddig hypertonia nem merült föl. Két évvel ezelőtti 24 órás vérnyomásmérésnél az átlagos vérnyomás 128/73 pulzus 72 volt. Most 2022-ben az átlagos vérnyomás 142/86 pulzus 86. (Maximum érték 181/121 pulz139,Minimum érték 122/68 pulz 63) . Mellékelem a mérési statisztikát. Az ambuláns lapon a Dorktor Úr véleménye: Norm.méretű szívüregek.Jó systoles balkamra funkctio. A vitalis regurrg.igen enyhe.Bal kamra hypertrophia jelei nem láthatók. ABPM 142/86. A többi paraméter alapján is (H idő index,Himpact) egyértelműen hypertonia állapítható meg.Echocardiographia: Aogyök: 28mm Ao.bill.sep: 18mm BP haránt: 32mm Bal kamra norm.tág.EDD: 43mm EDS: 29mm Septum: 12mm Hátsó fal: 13mm EF: 60% Mitralis bill.ép,jelzett MI,mozgása normális.E77cm/s A56cm/s DT: 213msec Szöveti Doppler: E (a) l: 16cm/s E/E (a) l: 4,8Aorta billentyű épAorta Vmax: 1,21m/sec JK norm.tág. Tricups annulus: 32mm TAPSE: 18mm tricups insuff Számított JK-i nyomás Hgmm Faki mozgászavar,thrombus,pericard. folyadék nem látható. IVC: 15/8mm (belégzésre jól collabál) . Megállapított diagnózis: Magasvérnyomás betegség (elsődleges) ,A kétnyelű billentyű elégtelensége (Status: Kp.fejlett táplált,Cyanosis,icterus nincs,periferias oedema nem tap. Pulmok: érdes légzés,zörej nincs,jó tónusú ritmusos szívhangok,zörej nincs has: mellkas síkjában puha betep.Kóros rezisztencia,defense nincs Hepar,lien: nemtap.Perif erek: mkp.jól tap. Javaslat: reggel 5mg Coverex AS beállítása,vérnyomásmérés. 2-3 hét múlva APBM vizsgálat.A szemfenék vizsgálat eredménye: feszes art.-ák,jelzett Gunn tünetek,ép retina. Hasi UH vizsgálatra kértünk időpontot. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint is indokolt már a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése, vagy mennyünk más szakrendelésre esetleg további vizsgálatok céljából? 20 éves korban ijesztő nekem, hogy rendszeresen gyógyszert kell szednie,aggódom. Egyetemista jelenleg,stresszes vizsgákon van túl,törekszünk az egészséges,só szegényebb,szénhidrát csökkentettebb táplálkozásra a rendszeres mozgásra. Eddig a mozgás főleg súlyzós edzés volt,próbál áttérni a futásra. Nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdvözlettel,Nagy Judit

Dr. Molnár Dóra válasza gyógyszerszedés témában

Kedves Kérdező! Ha az életmódi változtatások nem elegendőek a vérnyomás rendezésére, akkor gyógyszeres kezelés szükséges. A gyógyszer, szükség esetén, sokkal kisebb probléma, mint a gyógyszermentes állapotban magas vérnyomás okozta szervi károsodások.

Mivel a fia nagyon fiatal, a hosszútávú érfalvédelem szem előtt tartása nagyon fontos. Sajnos már van kisebb eltérés a szemfenéki ereken, ez a magas vérnyomás szövődményének tekinthető. Nem tudom, hogy a magasabb vérnyomás hátterében vesebetegség, mellékvese- vagy egyéb hormonális probléma ki lett-e zárva. Ha nem, ezt is ki kell vizsgálni. A jó hír, hogyha csak a jelen stressz okozza a magas vérnyomást, akkor rendeződhet egészséges életmód mellett, tehát nem biztos, hogy mostantól mindig kell gyógyszert szedni.

Jobbulást Kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. június 27., 12:13; Megválaszolva: 2022. június 28., 23:35
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Vérnyomás érték
Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek...
Magas pulzus szoptatás alatt
Kedves Doktornő! Lassan hat hónapja hogy született a kisfiam, jelenleg is szoptatok..Terhesség alatt dopegytet és betalocot szedtem, amit persze most is...
Nátrium hiány
Tisztelt Doktornő! Két kérdésem lenne: 1. Nátrium hiányom van (100 mmol/l) , pedig elég sósan étkezem. 2 féle vérnyomáscsökkentőt szedek...
Magas vérnyomás helyre jön szülés...