• Hogyan tudok segiteni a nővéremnek ebben a helyzetben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Nő!A nővérem ügyében szeretnék tanácsot kérni.68 éves nyugdijas pedagógus 3 felnőtt gyermek gondoskodó édesanyja, 3 unoka aggodó nagymamája, 50 éve él együtt a férjével.Igen rossz természete van, ami szerintem kóros méreteket öltött.A család nem tudja eldönteni hogy a dühkitöréseit hogyan kezelje.Normális ez, vagy ez már egy betegség tünete.Mindenkivel szemben bizalmatlan, állandóan kötözködik, kiokitja az embereket.Vadászik arra hogy mikor támadhat rá valakire és kritizálhassa minden megnyilvánulását.Fél a változásoktól,féltékeny mindenre(ha én beszélek az egyik gyerekével felháborodik hogy miért teszem)Egyedül az unokákkal való törődés okoz neki örömet, látszólag legalábbis.Beszélgetni nem lehet vele, mert veszekedésbe fordul.Állandó vihar tombol a lelkében.Ez a jelenség régóta tart, de már egyre rosszabb.Természetesen nem ismeri el hogy baj van vele, szerinte a család elviselhetetlen.Az is szembetűnő hogy mostanában egyre feledékenyebb, vagyis nem emlékszik az előző napi eseményre.A férje élete van emiatt leginkább megmérgezve az állandó veszekedés miatt.Viszonylag gondtalan életük lehetne, de folyamatos problémagyártás folyik. Aggódom értük! Mit lehet tenni ilyen esetben? Köszönöm a segitséget! Ennél rövidebben nem tudtam összefoglalni a lényeget!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a dühkitörések, impulzivitás témában

        Tisztelt Kérdező, Az én szakmám bevonására csak akkor van mód, ha nővére együttműködő, és belátja, hogy segítségre van szüksége. Mivel közvetlen ön-, vagy közveszélyeztetés nem áll fenn, nem lehet őt kötelezni a gyógykezelésre. Természetesen vannak alternatív lehetőségek. Be lehetne vonni azt a közeli barátot, rokont, - de akár a háziorvost is, - aki iránt nagyobb bizalommal van a nővére. Hátha ők ki tudnák mozdítani ebből az ellenálló pozícióból. Természetesen a háziorvos is írhat gyógyszert, amennyiben a nővére meggyőzhető ennek szükségességéről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. augusztus 28., 15:53; Megválaszolva: 2019. október 02., 08:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: