Prosztata rák utáni PSA nézése

tisztelt doktor nő/úr! a kérdésem a következő lenne.apukámnál május körül fedezték fel a prosztata daganatot, szerencsére nem találtak áttétet.édesapám(65éves) október 12-én végzett a sugárterápiával.39-et kapott.mellette 3 havonta kap hormoninjekciót.szerencsére nagyon jó állapotban van.az lenne a kérdésem, hogy azt mondták az orvosok neki, hogy január 4-e körül kel vissza menni psa szűrésre és vérvételre.mi a családban azt gondoltuk, hogy amikor vége a kezelésnek rögtön lesznek vizsgálatok(ct, psa, mri).azt mondták, hogy a mostani psa még nem mutatna reális eredményt.azt kérdezném, hogy tényleg indokolt kivárni ezt a 2 és fél hónapot? tényleg ez a "szokás"? köszönettel:simitska sándor

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a prosztatarák témában

Kedves Sándor! Gondolom édesapjánál is egy magas PSA lelet alapján kezdtek el kutakodni, míg ráleltek a daganatra. A PSA nem daganat hanem prosztata specifikus, azaz az ott lévő sejtek termelik (nem csak a ráksejtek). Mikor az ember átesik egy radikális műtéten (prosztata eltávolítás), vagy sugárkezelésen (hasonló eredmény, csak itt "megmarad" szerv) a PSA valóban el kezd csökkenni (egy prompt emelkedést követően! ), de ennek lebomlása hosszú folyamat (azaz a felezési ideje hosszú), bizony várni kell vele. Már csak azért is, mert ha korán veszik a kontrollt (hamis pozitív, magas eredményt kapva), esetleg ismételt kezelést indikálnak, amire nincs is szükség (mert a ráksejtek elpusztultak már, csak a szétesésükkor kiszabadult PSA fehérje "kering" még a szervezetben), annak mellékhatásai viszont nagyon nem kellemesek! Ahhoz, hogy valós eredményt kaphassunk, ki kell várni ezt az időszakot, azaz csak ezután derülhet ki, mennyire volt sikeres a kezelés. Jobbulást kívánok Édesapjának!

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 14., 17:09; Megválaszolva: 2011. október 17., 14:25
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Kedves Doktor Úr! Prosztata megnagyobbodásom van(jóindulatú)2017 Júniusában ez volt a leletemre írva:Prostata 36*44*43 mm nagyságú. Azóta volt egy...
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Prosztata TUR