Prosztata rák utáni PSA nézése

tisztelt doktor nő/úr! a kérdésem a következő lenne.apukámnál május körül fedezték fel a prosztata daganatot, szerencsére nem találtak áttétet.édesapám (65éves) október 12-én végzett a sugárterápiával.39-et kapott.mellette 3 havonta kap hormoninjekciót.szerencsére nagyon jó állapotban van.az lenne a kérdésem, hogy azt mondták az orvosok neki, hogy január 4-e körül kel vissza menni psa szűrésre és vérvételre.mi a családban azt gondoltuk, hogy amikor vége a kezelésnek rögtön lesznek vizsgálatok (ct, psa, mri) .azt mondták, hogy a mostani psa még nem mutatna reális eredményt.azt kérdezném, hogy tényleg indokolt kivárni ezt a 2 és fél hónapot? tényleg ez a "szokás"? köszönettel:simitska sándor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza prosztatarák témában

Kedves Sándor!

Gondolom édesapjánál is egy magas PSA lelet alapján kezdtek el kutakodni, míg ráleltek a daganatra. A PSA nem daganat hanem prosztata specifikus, azaz az ott lévő sejtek termelik (nem csak a ráksejtek) . Mikor az ember átesik egy radikális műtéten (prosztata eltávolítás) , vagy sugárkezelésen (hasonló eredmény, csak itt "megmarad" szerv) a PSA valóban el kezd csökkenni (egy prompt emelkedést követően! ) , de ennek lebomlása hosszú folyamat (azaz a felezési ideje hosszú) , bizony várni kell vele. Már csak azért is, mert ha korán veszik a kontrollt (hamis pozitív, magas eredményt kapva) , esetleg ismételt kezelést indikálnak, amire nincs is szükség (mert a ráksejtek elpusztultak már, csak a szétesésükkor kiszabadult PSA fehérje "kering" még a szervezetben) , annak mellékhatásai viszont nagyon nem kellemesek! Ahhoz, hogy valós eredményt kaphassunk, ki kell várni ezt az időszakot, azaz csak ezután derülhet ki, mennyire volt sikeres a kezelés.

Jobbulást kívánok Édesapjának!

Kérdés: 2011. október 14., 17:09; Megválaszolva: 2011. október 17., 14:25
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
Prosztata szövettan
Tisztelt Doktornő! Édesapám 84 éves, (kb 10 éve) , azaz 2004-es év óta bajlódik dysuriás panaszokkal. 2010-ben jelentkeztek nála fokozottabban a...
Prosztatarák, csontáttétekkel.
Tisztelt Nagykálnai Dr Úr! 2010.02.-ban diagnosztizáltak a férjemnél prosztatarákot csontáttétekkel. Hormonkezelést kapott ez év 07.hó-ig. Napi...
Prosztatarák diagnózis
apukamnal prosztatarákot álapitottak meg.gleason score értéke 3+3=6.azt szeretnem megtudni hogy ez mit jelent, milyen a gyogyulási esélye koszonom elore...
Prosztata rák lehet áttétes?
Tisztelt cím! Az édesapán szövettani vizgálatában ez áll: jobb alsó negyedben sokgócú daganatos burjánzást látni, mely 1mm alatti...
Prosztatarák és kemoterápia
Tisztelt Merth Dr Úr! Másfél éve prosztatarákja csontáttétekkel van a férjemnek.Hormonkezelést kapott, de már nem hat.Emelkedett a psa 756-ra....