• Dr. Katona Erzsébet

        fül-orr-gégész-audiológus főorvos

        6

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        fül-orr-gégészet, audiológia

        Bemutatkozás:

        1964-ben szereztem diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Itthon és külföldön gyakoroltam a szakmámat, s az évtizedek során rengeteg tapasztalatot szereztem.
        Korábbi munkahelyeim és pozícióim:
        Szegedi Orvostudományi Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti Klinika: szakorvos majd az Audiológiai Állomás vezetője
        SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika: az Audiológiai Állomás szakorvosa
        Algéria: Fül-orr-gégész szakorvos
        Widex –H Kft: szakmai tanácsadó, az Audiológiai szakrendelés vezetője
        Proton-H KFT: szakmai tanácsadó, az Audiológiai szakrendelés vezetője
        Jelenleg is aktívan dolgozom: a Siemens Audiológiai Technika Kft. szakmai tanácsadója és az Audiológiai szakrendelés vezetője vagyok. Naprakészen követem a hallókészülék-ipar gyors fejlődését, ismerem a legújabb technikai megoldásokat. Szakorvosi teendőim mellett szakfordításokat készítek (angolról magyar nyelvre), ill. lektorálok, szakcikkeket írok.
        Két felnőtt fiúgyermek édesanyja, és két unoka nagymamája vagyok, szabadidőmben szívesen kertészkedem.
      • legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! Az természetes, hogy az életkor alapján nem döntehtő el, hogy milyen segítséget kaphat az idős ember. Minden segítséget meg kell kapni. A leveléből az derült ki, hogy fülmosás után sem javult a hallása az édesanyjának. Az azonban nem derült ki, hogy volt-e eredménye a fülmosásnak, azaz megmutatta-e az orvos a fülzsírt, amit kimosott. Az a panasz, hogy a fülkagyló megmozgatása hallásjavulást eredményez, mégis azt sejteti, hogy van a hallójáratában valami. Két dolgot ajálok: 1.ismételt fül és hallásvizsgálatot, 2, a hallókészüléke viszgálatát. Olyan helyre vigye az édeasnyját, ahol mindkettő egyszerre megtörténik, -mint pl. az a a hely, ahol én is dolgozom, - mert akkor egy utaztatással megoldható a dolog. Üdvözlettel Katona Erzsébet, fül-orr-gégész-audiológus
        Tisztelt Kérdező! Létezik, ez a leggyakoribb tünete a szenzorineurális jellegű halláscsökkenéseknek, de természetesen halláscsökkenés nélkül is előfordulhat a félrehallás. Javasolom, hogy részletes audiológiai kivizsgáláson vegyen részt, mert a tünet oka tisztázásához az első lépésként ezt kellene tennie. Üdvözlettel Dr. Katona Erzsébet Audiológus / fül.orr gégész
        Elnézést a késedelmes válaszért, szabadságon voltam. Lövészet okozhat időszakos vagy maradandó halláskárosodást és fülzúgást egyaránt. A tünetek elmúlhatnak rövidebb vagy hosszabb idő alatt is, egyénenként változó, de maradhatnak is. Hallásvizsgálat szükséges és a hangos hangoktól való szigorú tartózkodás. Üdvözlettel Katona Erzsébet dr.
        T. Hölgyem! Elnézést a késedelmes válaszért, szabadságon voltam. Leszögezném, hogy ha kevert a halláscsökkenése, azaz a csontvezetés is lentebb van a normál értéknél, akkor a vezetéses mellett felfogásos zavar is fennáll. A konkrét kérdésére válaszolva: a halláscsökkenés mértékétől függően a stapedius reflex idegi, azaz felfogásos zavaroknál bizonyos hallásklüszöb érték fölött már nem váltható ki. A reflexküszöb mértéke függ a kórós hangosság fokozódás mértékétől is. Vezetéses zavaroknál általában nincs stapedius reflex. A multifrekvenciás tympanomeria két dolgot tud megkülönböztetni: hallócsontláncolat megszakadást vagy fixációt. Ez nem reflexen alapul, hanem a rendszer impedanciájának viselkedésén. Összefoglalva csak hozzávetőelegesen, mert a leletek ismerete hiányában csak ennyit tehetek: a tisztahangküszöb kontroll szükséges, mert a légvezetés felnőttnél ez általában csak akkor változik, ha gyulladás vagy azzal összefüggő fülkörthurut a panasz oka. A csontvezetést azonban képzett szakember jól és bizotnsdágosan meg tudja határozni és az rövid idő alatt az Ön esetében feltételezhetően nem változik. Üdvözlettel Dr. Katona Erzsébet
        Ha a halláscsökkenés jellege változik, akkor annak több oka is lehet. Vagy mérési hiba, vagy időnként az idegi jellegű halláscsökkenése mellett jelentkezik átmeneti, a hangvezető rendszer funkciócsökkenéséből eredő vezetéses jellegű halláscsökkenés is. Az idegi jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, a vezetésesnek pedig először ki kell deríteni az okát (az orr nem jó szellőzése, allergia, fülkürthurut, melléküreg gyaukkadások, nátha stb), ezek felderítésére vizsgálati lehetőségek vannak (orr-endoscopia, tympanometria, képalkotó eljárások stb). Ezek után lehet döntést hozni a teendőről, ha azonban gyógyszerrel és kezeléssel nem javítható, akkor is van lehetőség a hallás javítására modern hallókészülékkel. Üdvözlettel Dr. Katona Erzsébet
        A hallásjavító műtétek után legalább négy hetet érdemes várni a hallás javulására. Az eredmény azonban nagyban függ attól, hogy milyen a szervezet regeneráló képessége, hiszen ez egyénenként változó. Ha két hónap után sem jelentkezik változás, írjon újra Üdvözlettel Katona Erzsébet dr
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés