Dr. Katona Erzsébet

Dr. Katona Erzsébet

fül-orr-gégész-audiológus főorvos
Bemutatkozás:

1964-ben szereztem diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Itthon és külföldön gyakoroltam a szakmámat, s az évtizedek során rengeteg tapasztalatot szereztem. Korábbi munkahelyeim és pozícióim:

  • Szegedi Orvostudományi Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti Klinika: szakorvos majd az Audiológiai Állomás vezetője
  • SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika: az Audiológiai Állomás szakorvosa
  • Algéria: Fül-orr-gégész szakorvos
  • Widex –H Kft: szakmai tanácsadó, az Audiológiai szakrendelés vezetője
  • Proton-H KFT: szakmai tanácsadó, az Audiológiai szakrendelés vezetője

Jelenleg a Siemens Audiológiai Technika Kft. szakmai tanácsadója és az Audiológiai szakrendelés vezetője vagyok. Naprakészen követem a hallókészülék-ipar gyors fejlődését, ismerem a legújabb technikai megoldásokat.

Szakorvosi teendőim mellett szakfordításokat készítek (angolról magyar nyelvre), ill. lektorálok, szakcikkeket írok. Két felnőtt fiúgyermek édesanyja, és két unoka nagymamája vagyok, szabadidőmben szívesen kertészkedem.

Legutóbbi válaszai

Idős hallás probléma

Tisztelt Uram! Az természetes, hogy az életkor alapján nem döntehtő el, hogy milyen segítséget kaphat az idős ember. Minden segítséget meg kell kapni. A leveléből az, derült ki, hogy fülmosás után sem javult a hallása az édesanyjának. Az azonban nem, derült ki, hogy volt-e eredménye a fülmosásnak, azaz megmutatta-e az orvos a fülzsírt, amit...

Létezik-e olyanhallászavar, hogy egy hangot rendszeresen félrehall az ember?

Tisztelt Kérdező! Létezik, ez a leggyakoribb tünete a szenzorineurális jellegű halláscsökkenéseknek, de természetesen halláscsökkenés nélkül is előfordulhat a félrehallás. Javasolom, hogy részletes audiológiai kivizsgáláson vegyen részt, mert a tünet oka tisztázásához az első lépésként ezt kellene tennie. Üdvözlettel.

Mi baj lehet a hallásommal?

Elnézést a késedelmes válaszért, szabadságon voltam. Lövészet okozhat időszakos vagy maradandó halláskárosodást és fülzúgást egyaránt. A tünetek elmúlhatnak rövidebb vagy hosszabb idő alatt is, egyénenként változó, de maradhatnak is. Hallásvizsgálat szükséges és a hangos hangoktól való szigorú tartózkodás. Üdvözlettel.

Biztosan otoszklerózis

T. Hölgyem! Elnézést a késedelmes válaszért, szabadságon voltam. Leszögezném, hogy ha kevert a halláscsökkenése, azaz a csontvezetés is lentebb van a normál értéknél, akkor a vezetéses mellett felfogásos zavar is fennáll. A konkrét kérdésére válaszolva: a halláscsökkenés mértékétől függően a stapedius reflex idegi, azaz felfogásos zavaroknál...

Hallócsontláncolat helyreállító műtét után mikor várható javulás a hallásban?

A hallásjavító műtétek után legalább négy hetet érdemes várni a hallás javulására. Az eredmény azonban nagyban függ attól, hogy milyen a szervezet regeneráló képessége, hiszen ez egyénenként változó. Ha két hónap után sem jelentkezik változás, írjon újra Üdvözlettel.