Dr. Csanádi Gábor

Dr. Csanádi Gábor

urológus, andrológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Andrológia - FSH érték

Mértékegység nélkül kissé nehezen értelmezhetőek a megadott értékek. Néhány esetben a normálértékek is a vizsgáló laboratóriumtól függően eltérő lehet. Amennyiben a prolaktin mértékegysége mU/l-ben van megadva úgy alapvetően nem rosszak a férje leletei. Önmagában a hormonvizsgálat eredményéből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindössze csak kicsi -, de lényeges - részét képezi a rutin meddőségi kivizsgálásnak.

Érdeklődés

Kedves Dia! Sajnos a vetélések pontos okát nem mindíg ismerhetjük, talán jobb elfogadnunk azt a tényt, hogy a szervezet sokkal okosabb nálunk és kiszűri a megtermékenyülés és a magzati fejlődés rendkívül összetett és sérülékeny folyamatában esetlegesen bekövetkező hibákat. Emiatt ne aggódjanak, az új baba - hacsak más hiba nincsen - tiszta lappal indulhat. Sérült spermium célbaérési valószínűsége és megtermékenyítő képessége a 0-hoz tart. Valós félelemre ez sem ad okot. Egy kis orrfolyás normális esetben nem befolyásolja a spermiumok minőségét. Magyarul: zavartalanul próbálkozzanak tovább!

Merevedesi gondok

Ilyen fiatal életkorban, főleg, ha egyébként a merevedés minősége (keménysége) megfelelő a probléma hátterében technikai vagy lelki (pl túlzott teljesítési vágy) húzódik meg. Merevedésjavító tabletta (un. PDE5 gátló - sajnos márkanevet nem írhatok) vagy szexuálterapeuta segíthet.

Értékek

Kedves Anna, sajnos a korábbi leveléhez már nincs hozzáférésem, uh már most a kiinduló helyzetre nem emlékszem. Az eredmények egyébként azt sejtetik, hogy az ondóban spermium ellenes antitestek vannak jelen. Ezek funkcióképtelenné tudják tenni a spermiumokat. A "közepes" PCT eredmény nem tudom, mit jelent. Vagy pozitív, vagy negatív, vagy számszerűen van megadva a mozgó spermiumok aránya. Minden esetre ha a pyospermia megszűnt (bár ezek a bacilusok a bőr normál flórájával való szennyeződésként is adódhattak) és/vagy antibiotikum védelemben akár inszemináció is megpróbálható (átlag alatti sikerrátával kell számolni, de egyszerűbb, kevésbé megterhelő és lényegesen olcsóbb), hacsak másként nem látja a nőgyógyász. Az ezt követő lépés a lombik program.

Mi történik velem?

Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet egyértelműen nyilatkozni, de a leírtak alapján probléma inkább pszichés eredetűnek tűnik. Nagy valószínűséggel a túlzott várakozás illetve a merevedés megszűnésétől való félelem okozza a merevedés gyengülését. Ezek teljesen hibás reflexek kialakulásához vezetnek. Máskor a merevedése megfelelő, ez szervi okot nem valószínűsít. Andrológus felkeresését javaslom, szükség esetén szexuálterapeuta bevonásával. A gyógyszernek nem minősülő készítmények használatától óva intem.