Laktózintolerancia csecsemőkorban

3 hónapos kislányom miatt keresem Önt. A kezdetektől szoptattam, de már akkor is sokat bukott és nagyokat nyögött nem csak székletürítéskor. A védőnőm azzal nyugtatott, hogy a bukás csak soknak tűnik és mivel kb 20-25 dkg-ot hízott hetente nem foglalkoztunk vele tovább. 1,5 hónapos kora körül úgy éreztem, hogy egyre többet bukik és sokszor görcsösen összehúzta magát és ilyenkor felsírt, a hízás üteme is visszaesett. Voltunk teljes kivizsgáláson: vér-, vizelet vizsgálat, hasi és fej ultrahang. Egy kicsit magas bilirubin szint és szívzörejen kívül nem találtak semmit. Gasztroenterológushoz mentünk. Hidrogén kilégzéses vizsgálatkor laktózintoleranciát állapítottak meg (első 6 vizsgálat 0 utolsó 24-et mutatott) . A doktornő először diétát írt elő számomra, semmilyen tejszármazékot tartalmazó dolgot nem ehettem, de szoptathattam tovább, illetve Nutritont kaptunk előetetésként valamint Gastrotuss Babyt a bukásokra. A görcsök ekkor ritkultak de a bukás/hányás továbbra sem javult. Ekkor Donperidont írtak fel, 2 nap ordítás volt a vége, így elhagytam a gyógyszert, de nem álltunk vissza a régi/jobb görcsmentes állapotba. Egyre többet sírt a pici így Milumil laktózmentes tápszert írtak fel, pár napig még sírt, de aztán a görcsök a sok sírással és a bukások is szinte teljesen elmúltak. Viszont a széklete kicsit megijeszt. Míg anyatejet kapott csak 3-4 naponta volt széklete, sötét narancssárga, a tápszer elkezdése után pár 2 nappal volt egy nagyon sötét zöld szinte fekete széklete, majd egy barna kis világos foltokkal, majd azóta világos sárga, viszont az elmúlt 1-2 napban naponta 3-4-szer is van széklete sem a színe sem az állaga nem változott mégis csak nagy erőlködés, sírás és valamiféle sipító hang árán (először azt hittem fulladozik) tud megszabadulni tőle. Elképzelhető, hogy ez azért van mert az elmúlt 2 napban 1-1 alkalommal adtam neki anyatejet? Ha nem adok neki több anyatejet megoldódik a probléma? Vagy tápszert váltsunk? Vagy más lehet a probléma? Kérem segítsenek!

Svábhegyi Gyógyintézet válasza bukás témában

Kedves Édesanya!

A fentiek alapján azt gondolom, hogy a másik magánrendelésen is Ön tette fel kérdését, megértem a türelmetlenségét, de természetesen nem tudunk azonnal válaszolni minden levélre.

A probléma eléggé összetettnek látszik, és sok olyan dolog történt, ami szakmailag nehezen magyarázható, illetve számomra nem egyértelmű. Természetesen a kicsi vizsgálata, és a részletes, pontos kikérdezés nélkül nem lehet felelős véleményt mondani, így csak néhány dolgot említenék meg, amik mindenképpen tisztázásra szorulnának.

A csecsemőkori bukás természetes jelenség, csak és kizárólag akkor igényel a tüneti kezelés mellett gyógyszeres beavatkozást, ha légzészavart, illetve jelentős és tartós súlyfejlődésbeli elmaradást okoz, valamint ha a bukások során szemmel láthatóan fájdalma van. Minden egyéb esetben normális, élettani jelenségnek tekinthető.

A szoptatott csecsemők kólikája is élettani, az anyatejben jelen lévő nagy mennyiségű tejcukor okozza, mert kezdetben a bontó enzim kapacitása élettanilag még nem megfelelő. Az életkor előrehaladtával (3-4-5 hónapos kor) ez rendeződik, addig meg lehet próbálni az Espumisant vagy Infacolt (váltogatni nincs értelme, mert ugyanaz a hatóanyag! ) , BioGaia baby probiotikumot, Colief cseppek (laktózbontó enzimet tartalmaz) , szélcsövezést, hogy a gázok könnyen távozzanak, Grippe Water, stb. Egyszerű csecsemőkori kólika miatt leállítani az anyatejes táplálást szerintem nem helyes! Csecsemőkorban a laktóz terhelést nem szoktuk elvégezni, értelmetlen és értelmezhetetlen vizsgálat. Az eredmény is ezt mutatja. Az pedig, hogy ez alapján az édesanya ne igyon tejtermékeket, enyhén szólva logikai bukfencnek tekinthető, hiszen az anyatej tejcukor tartalma NEM függ az elfogyasztott tejtermékektől (ez kizárólag tejfehérje allergia esetén alkalmazható megoldás) .

A székletről csak akkor tudok nyilatkozni, ha látom (néhány pelenka, amiben olyan széklet van, ami általában jellemző) . Az, hogy a széklet állaga, színe, konzisztenciája megváltozik a tápszerre való átálláskor, természetes.

Szükség lenne a pontos súlyfejlődési ütemre.

Ha vér jelentkezik a székletben, kérdés, hogy anyatejes, vagy a kizárólagos tápszeres táplálás alatt jelentkezett-e, történt-e szélcsövezés, mekkora volt a mennyisége, ismétlődik-e, végzett-e a háziorvos széklet tenyésztést (pl: Campylobacter, Clostridium kimutatás) .

A vér megjelenése tejfehérje allergiára utalhat, amit okozhat az anyatejen át bejutó (az anya által elfogyasztott tejtermékekből) idegen fehérje, de okozhatja a tejalapú tápszer, hiszen annak csak a tejcukor tartalma csökkentett.

Mint látja, a probléma összetett, és sok kérdést vet fel, ezért mindenképpen jó lenne egy személyes találkozás, addig szerintem szoptasson a BioGaia és a Colief cseppek, szélcsövezés mellett.

Bejelentkezés magánrendelésemre: +36 20 500 2500

Üdvözlettel:

Dr. Szigeti Katalin - Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2013. január 03., 22:52 ;Megválaszolva: 2013. január 24., 08:46
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bukás?
Tisztelt Dr. Nő 6 hetes a kislányom. Egy hete esténként szoptatás után kb. 1 órával nagyon sok visszajön neki. Háton fekszik. Es csak ugy kijön....
Vitamin hány
Az lenne a kérdésem hogy a 3 hónapos kislányom gyakran ki bukizik és van úgy, hogy a d vitamin beadása után való színű, hogy az is ki jön? Adjak e...
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés