szorongás

Tisztelt doktor ùr/doktor nő! Sűrűn előfordul nálam hogy szorongok, azt nem tudom megmondani hogy mitől, de olyan érzésem van néha mintha legalább is a kivégzésem közelegne és ideges vagyok. Legyen az mondjuk egy felelés a suliban. Kisebb koromban előfordult amikor beteg voltam, olyasmi jött elő mintha képzelődnék, persze tudtam hogy nincs ott semmi, de mégis sírtam és féltem attòl. (ez már rég nincs) Ez mi miatt lehetett és ami most van az mi? Ez betegség? ha igen akkor mit tudom ellene tenni? Üdv.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza szorongás témában

Kedves Kérdező!

A problémáját sikerült önmagának meghatároznia. Valóban, a levele alapján valószínűsíthető, hogy szorongásos tüneteket észlel magán. Az Ön által kiragadott példából kiindulva (felelés a suliban) nagy a valószínűsége annak, hogy úgynevezett teljesítmény-szorongás árnyékolja be a mindennapjait. A leveléből nem derül ki, hogy milyen helyzetekben, milyen helyzeteket megelőzően (vagy követően) jelentkezik ez a szorongás. Ha a kellemetlen érzés az iskolához kapcsolódik, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az iskolai elvárások és az Ön teljesítő-képessége hogyan viszonyul egymáshoz. Az is érdekes lehet, hogy ki és miért vár Öntől nagyobb teljesítményt, produkciót, mint amit könnyedén teljesíteni tudna.

Természetes jelenség, hogy a mostani szorongása úgymond "előhívta" a gyermekkori szorongásainak az emlékét. Megnyugtatásul annyit, hogy semmi rendkívüli nincs abban, ha egy beteg gyerek fantáziavilágában ijesztő lények jelennek meg és azoktól a valóságban fél. Valószínüleg ugyanis ezek a szorongások kisgyerekkorában (4-5 éves kora körül) jelentkeztek, amikor még nem tudott mindig különbséget tenni a képzelet és a valóság között.

Javaslom, hogy ha ez a szorongásos állapot sokáig fennáll, és a kellemetlensége mellett például testi tünetekben (étvágytalanság, álmatlanság, izzadás, heves szívverés, fejfájás) is megmutatkozik, keressen fel egy szakembert (pszichológust) , aki egyrészt segít egyértelműsíteni a problémát és annak okát, másrészt segíti, hogy a szorongás mihamarabb csökkenjen, illetve megszűnjön.

Üdvözlettel,

Szigeti Ildikó

pszichológus

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: 06-20-500-2500 telefonszámon, avagy a

Kérdés: 2013. január 05., 15:23; Megválaszolva: 2013. január 24., 08:35

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Szorongás okozta gyomorpanasz?
Miért érzem rossznak magam és az...
Tisztelt doktornő/úr! 21 éves lány vagyok. Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy miért becsülöm le ennyire magam és miért érzem rossznak az...
Depresszió
Kedves Doktornő! Nekem az a problémám, hogy refluxom és gasztritiszem van, ami már másodjára újult ki. Nem értem miért, hiszen szedtem kellő ideig...
Szorongásoldás
Jó napot! Pszichoterápiát folytatok pszichológusommal fél éve, azonban mivel nincs kiegészítve a kezelés semmilyen gyógyszerrel, (mert sok fajtát...
Hipochonder vagyok vagy pedig komoly...
Azzal a panasszal érkezem hogy rendszeresen van az hogy szédülök de csak akkor amikor semmit nem csinálok. De például mikor edzéseken vagyok akkor...