Milyen műtét kell?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 44 éves nő vagyok, túl 2 szép gyermeken, akik 2003-ban és 2005-ben születtek császármetszéssel. 2010. decemberében volt egy abrasiom nagyon erős vérzés miatt. A dagnózis: "T-SNOMED: ENDOMETRIUM 1, BNO: METROPATHIA HAEMORRHAGICA N92.4 ; M.SNOMED. HYPERPLASIA SIMPLEX ENDOMETRII" Ezután Proverát szedtem 3 hónapig. Júliusban 5 hétig tartott a menstruációm, majd 3 hét szünet után aug 29-től okt 17-ig folyamatosan menstruáltam. Okt. 3-án hüvelyi ultrahang vizsgálatra küldött az orvosom. A diagnózis. "Az uterus sagitalis átmérője 47 mm. Endometrium vastagsága 14mm, hátsó fala a myometrium irányába elmosott képet mutat. Mellső falban egy 12x12 mm-es myoma göb látható. Jobb oldalon egy 42x33 mm-es víztiszta bennékű egyrekeszes simafalú cystikus képlet látható. Bal old. ov. 31x14mm-es, benne egy 14mm-es folliculus látható. A Douglasban folyadék nincs." Ez tulajdonképpen mit jelent? Az orvosom 3 lehetőséget javasolt: 1, Provera szedése, majd conroll 2, laparoskopos cystectomia és curettage 3, méhtest és az egyik petefészek eltávolítása Nekem úgy tűnik, hogy az első 2 választás csak időleges lenne, és előbb-utóbb a 3, számú megoldás fog bekövetkezni, hogy elkerülhessem a petefészek vagy méhtest rákot. Ez tényleg igy van? Ön szerint mit kellene tenni? Nagyon nehéz egy laikusnak orvosi döntést hozni, még ha a saját testéről van is szó. A vérképemben a pajzsmirigy TSH-m eltérést mutat, értéke: 4, 990. Ennek van valamiköze a nőgyógyászati problémámhoz? Jelenleg nagyon kevés, napi néhány csepp sötétbarna vérzésem van. Segítségét nagy tisztelettel köszönöm: Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

Kedves Ágnes1! Az UH eltérést és a vérzészavart a petefészekciszta és az endometrium hyperplasia is okozhatja. A legbiztonságosabbnak az tűnik, ha végeznek egy újabb curettage-t a szövettani vizsgálat érdekében. Negatív esetben 2 hó múlva UH kontroll - van-e még cysta és milyen az endometrium. Mindeközben a pajzsmirigy alulműködés miatt lássa belgyógyász endokrinológus, induljon hormonpótlás, mivel a hypothyreosis is tud vérzészavart okozni. Laparoscopiára és méheltávolításra sem lesz feltétlen szükség.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. október 24., 15:23; Megválaszolva: 2011. október 25., 14:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás