• Szükséges-e a mütét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szeptemberben conizácios műtétem volt. A szövettani eredményem az alábbi: a mintán a tájékozódás nehéz, szakadozott felszínéről a hám helyenként lesodrodott. A széli részeken a typusos többrétegű laphám kimutatható, helyenként koilocytosisra emlékeztető részekkel. néhány mirigyben, valamint a nyakcsatorna felszínén egy területen a resectios vonalat elérően a a cervixállományban lévő egy-egy mirigylumenében is többgócban kimutathatóan atypusos többrétegü laphám látható. Néhány részletben az atypusos sejtek magjai polymorphismust, polychromasiat mutatnak, a sejtek a hám egész vastagságában kimutathatók és egy-egy oszló alak is látható. A lesodródott részek felszínén is észlelhető egy-egy kicsiny, a cervixállományba nyúló atypusos laphámrészlet és függetlenül a nagyobb cervixrészlettől egy- egy kicsiny szövetrészlet mely a fent leírt atypusos hámból illetve alatta keskeny cervixállományból áll. A méhnyakból származónak jelzett szövetminta, benne néhány endocervixtöredékkel, nyákkal Nagy mennyiségü szövetminta, mely túlnyomórészt véralvadékból áll, csupán egy-egy kis részletben észlelhető alacsony az endocervicalis hámra emlékeztető sejtcsoport. Azt szeretném megkérdezni a fenti lelet mit mutat? A műtét szükséges-e, és ha igen annak melyik fajtája? A válaszát előre is köszönöm

        Dr. Deli Tamás válasza a conisatio témában

        Tisztelt Kérdező! A szövettani leírás meglehetősen kusza, többszöri olvasatra is nehezen érthető. Mindenesetre a végső vélemény kialakításakor ilyenkor figyelembe vennénk a végső patológiai véleményt / diagnózist, amit Ön nem adott meg. A leírás alapján az atípusos, azaz rosszindulatú sejtek nem kerültek teljesen eltávolításra (elérik a resectiós szélt), ezért további műtét lehet indokolt. A körülményeket figyelembe véve vagy ismételt conisatio, de az életkorra tekintettel akár méheltávolítás is szóba jöhet, ezt orvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 18., 15:01; Megválaszolva: 2010. november 30., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés