Conisatio, méhnyakrákom lehet?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

24 éves nő vagyok. Két hete volt loop-conisatiós műtétem P4 HSIL cytológia miatt (előtte pár hónapja P3 CIN I volt) , melynek a szövettani eredménye a következő lett:

A cervixkaparékból származó mintában részben cervicalis hámfoszlányok, a minta további részében helyenként subepitheliumtól megfosztott, dysplasticus laphámfoszlányok figyelhetők meg.
A corpuskaparékként érkezett mintában részben proliferiációs jellegű endometrialis mirigyeket észleltünk, mely mellett a mintában gyulladásra, hyperplasiára, polypképződésre vagy malignitásra utaló jeleket nem azonosítottunk.
A lapos conisatumot sorozatmetszetben feldolgozva ebben a squamosolumnaris junctió területe megfigyelhető volt, ebben helyenként a minta teljes szélességét érintően mirigykolonizáció, CIN III-ig terjedő érészavart mutató dysplasticus laphám volt megfigyelhető.
Invasiv malignitást nem észleltünk. A dysplasticus epithelium extenzív mirigykolonizációval járt együtt, mely mind az ecto-, mind az endocervicalis exciosis vonalban megfigyelhető volt. A látott kép alapján az eltávolítás komplett volta nem bizonyítható, reconisatio végzése javasolt.

Dg./vél.: CIN III/CIS, extenzív mirigykolonizációval, ecto-, endocervix érintettségével. Reconisatio végzése szükséges.

Dg.: Súlyos cervicalis dysplasia

(A kimetszett kúp mérete 14x7x4 mm volt)

A kérdéseim a következők lennének:

1. Hogy szerepelhet a diagnózisban egyszerre két vélemény? Én úgy tudom, hogy a CIN III rákmegelőző állapot, a CIS meg rák (azért nem mindegy)? Önnek mi a véleménye erről?

2. Ha nagyobb darabot vágtak volna most ki, akkor a szövettan igazolhatott volna valamilyen előrehaladottabb, rosszabb diagnózisú állapotot, ami még esetleg a kisebb mintában nemlátszik?

3. Ön szerint mik az eséleim a lelet alapján arra vonatkozóan, hogy a következő műtét megoldja a problémámat? Mennyire rossz ez az eredmény (főleg ez a mirigyes leírás hangzik rosszul)?

4. Hogy fajulhatott pár hónap alatt CIN I-ből - lehet - rákká ez az állapot? Esetleg valamilyen agresszív rákfajtával van dolgom?

Elnézést a hosszú levélért és sok kérdésért, de nagyon kétségbe vagyok esve. Fiatal vagyok és még nem is szültem, de majd szeretnék!

Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza conisatio témában

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, bár a lelet ijesztően hangzik, de nincs definitív méhnyakrákja. A CIN III-as jelölés és a CIS ugyanazt jelenti: a méhnyak sejtjeit érintő, súlyos fokú hámeltérés, mely azonban nem meríti ki a valódi rák fogalmát. Rosszindulatú daganatról akkor beszélünk, ha: 1. a sejtek burjánzásnak indulnak, és áttörik a szövethatárt 2. később áttétet adnak. A méhnyak esetén a rák kialakulása kb. 10 éves folyamat, mely során az enyhe (CIN I) , majd középsúlyos (CIN II) állapot után eléri a súlyos (CIN III vagy CIS) sejteltérést. A CIN = Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia, azaz méhnyak sejtjeit érintő sejtburjánzás, a CIS = in situ méhnyakrák. Az in situ azt jelenti, hogy nem töri át a szövethatárt, tehát eltávolítva ezt a szövetrészt, nem is alakulhat ki rák. Kegyed esetében azért javasolják a késsel megismétlendő műtétet, mert pontosan ezt a szövethatárt nem tudták jól azonosítnai a LOOP műtéti anyagában. Bár még fiatal, én is javasolnám a műtétet, annak elvégzésével jelen eltérés gyógyítható, utána nyugodtan eshet teherbe és szülhet is.

Dr. Juhász A. Gábor nőgyógyász
Kérdés: 2009. január 22., 20:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
HPV18, CINI-II
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nyár végén kiderült, hogy magas kockázatú HPV 18-as fertőzésem van, valamint cinI-es elváltozásom. 3 hete megtörtént...
conisatio utáni menszesz
Tiszteletem! Az lenne az én kérdésem, hogy conisatios műtétem volt, és azóta nem menstruálok.görcsös fájdalmaim vannak amikor meg kellene...
lapos conisatio
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! CIN 2 cytológiai eredmény miatt szükséges lapos conisatio és fr. curettage műtétet végezni. Erről szeretnék...
Hideg késes conisation eredménye
Kedves Doktor Nő/ Doktor Úr! Ma kaptam meg a hideg késes conisation eredményemet, és kérném a Doktor Úrat, hogy segítsen nekem értelmezni. 1....
Szükséges-e a mütét?
Tisztelt Doktornő! Szeptemberben conizácios műtétem volt. A szövettani eredményem az alábbi: a mintán a tájékozódás nehéz, szakadozott...