Hideg késes conisation eredménye

Kedves Doktor Nő/ Doktor Úr! Ma kaptam meg a hideg késes conisation eredményemet, és kérném a Doktor Úrat, hogy segítsen nekem értelmezni. 1. Mennyire volt súlyos az állapotom? 2. Indokolt volt a műtét? 3. Kell még aggódnom, vagy így már rendben leszek, ha három havonta controlra járok? Makroszkópos leírás: I. 2x2, 5 cm-es portio felszín, melynek közepén 1 cm-es harántrés látható, körülötte barnás színű egyenetlen. A conisatium 1.4 cm vastagságú, jelölt. Harántrésre merőlegesen hét blokkban, egész 7 db, E II. Összeségében 0.5 cm átmérőjű szürkésbarna szövetfoszlányokat tartalmazó kaparék. Kapszer, E, 1 db blokk III. összeségében 2 cm átmérőjű, véralvadékból és szürkésbarna szövetfoszlányból álló kaparék. Kapszer, E, 1 db blokk Mikroszkópos leírás: I. Cervixből készült metszeteken részben parakeratoticus laphám látszik, endocervicálisan dysplastikus sejtek alkotják, részben kétharmadáig, nagyobb területen viszont a teljes hám vastagságában. Mirigybeterjedés is megfigyelhető, a látszott metszeteken a basalis membrán megtartott. Az endocervicalis mirigyek egy része tágult, eosinophil anyagot tartalmazva. A stromában a hám alatt közepes fokú idült lobsejtes beszűrődés látható. II. Kevés nyák tűnik elő. III. Vérbe ágyazottan secretiós típusú endometrium figyelhető meg. A mirigyek lumene tágult, kacskaringóssá vált, a stroma fibrines, illetve oedemás. Diagnózis I. Dysplasia maioris cervicis uteri ( CIN III: ) II. Sejtmentes anyag III. Secretiós tipusú endometrium Diagnózis kód: D0600 N72H0 U9990 Segítségét előre is KÖSZÖNÖM!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a conisatio témában

Tisztelt Kérdező! 1. A következő fokozat már méhnyakrák lett volna. 2. Igen. (Orvosa jó eséllyel az életét mentette meg.) 3. A lelet nem írja, hogy az elváltozást teljes egészében eltávolították vagy sem, erre vonatkozóan nőgyógyásza tudja informálni, ha esetleg a lelet egy részét ő látja, én pedig nem. Ha a kimetszés az épben történt, az orvosa által előírt kontrollokkal minden rendben lesz, nem kell aggódnia.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. november 04., 10:45; Megválaszolva: 2011. november 04., 13:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele
Ciszta vagy petefeszekrak?
vérzészavar, hormon