Menopauza vagy terhesség

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 46 éves múltam, a menstruációim eddig 26-28 naponként jöttek, de már lassan egy hónapot késik. Két hete voltam nőgyógyász szakorvonál, aki megvizsgált és rákszűrést is csinált. Az mondta, hogy egy hónap múlva menjek vissza ellenőrzése. Közben megkaptam a rákszűrés eredményét, ami P3, LSIL lett és HPV. Írt fel 1 doboz immunrendszererősítő tablettát és Klion kúpot. Azt mondta, hogy a vírust ezek úgysem fogják elpusztítani, majd faragnunk kell a méhszájból. Sajnos olyan váratlanul ért az eredmény és amit mondott, hogy csak utólag az ápolónőtől tudtam meg, hogy rákszűréskor ők nem csináltak HPV tesztet. Most nem tudom mi a helyzet: van vírusom, vagy mi alapján állítja. Lehetek-e terhes azt sem tudom. Fogamzásgátlót nem szedek már 10 éve, általában óvszerrel védekezünk. A terhességi teszt negatív lett. Most az immunrendszer erősítőt szedjem 6 hónapig, úgy ahogy a kúra van, vagy úgy ahogy Ő mondta, 1 doboz is elég. Előjegyeztettem magam egy hasi ultrahangra, senki nem tanácsolta, csak gondolom nem árt. Tavaly októberben volt nőgyógyászati rákszűrésem, amelyre rendszeresen járok évente, mindig P2-es volt az eredmény. A férjemen kívül nincs más partnerem. Kérem segítsen most mit kell tennem! Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza menopauza, HPV témában

Tisztelt Kérdező!

HPV gyanú a sima rákszűrésből is látható, akár ez alapján is mondhatta orvosa a HPV pozitivitást. Amit én tennék hasonló helyzetben: 3 hónap múlva cytologia ismétlés HPV vizsgálattal és kolposzkópiával (nagyítós méhnyakvizsgálat) kiegészítve, addig elhasználni a Kliont és az Isoprinosine-t (ha azt kapott) . Ha továbbra is LSIL a lelet és a HPV pozitív, vagy az LSIL-nél rosszabb, akkor valóban ndokolt a méhnyakműtét (conisatio vagy LEEP) . Ha LSIL-nél jobb, valószínűleg szoros kontroll mellett lehet várni a műtéttel, de ez az összes lelet együttes értékelésétől függ.

A vérzéskimaradás más téma. 46 évesen ez már lehet a menopausa előjele, de a terhességet terhességi teszttel ki kell zárni (akár ismételni is jó a tesztet, met ha az elsőt túl korán csinálta, egy esetleges igen korai terhességet még lehet, hogy nem mutatott) .

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. augusztus 31., 09:44; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 16:58
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Változókor
Évekig voltak vérzési rendellenességeim. Kimaradt menstruációk, illetve véget nem érő, folyamatos vérzéseim. Emiatt először 2015-ben volt...
Hormonpótlás
Tisztelt Doktor Úr! Ez év július végén méheltávolítás és petevezetékek kivételére került sor./mellékelem a leleteket/. Sajnos a klimax...
PAP vagy Bethesda, P3?
Tisztelt Doktor Úr! Részletesen leírom a problémámat, és előre is köszönöm, ha válaszol. 6 hete P3 ASC-US leletet küldött az orvosom...
Kérdés
Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kb. egy éve múlt el a menszeszem és azóta a párommal kevésbé jó az együttlét. Mikor...
Menopauza és gyogyszerek
Tisztelt Doktor ur! Az alábbi cimszo alatt irtam egy levelet, elnézést valoban igaza van, alapjában véve leirtam a problémáimat de kérdést nem adtam...