• Újra visszatérő hüvelygomba mit javasol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktorúr!

        Január 4-én jártam a nőgyógyászomnál, visszatérő hüvelygomba problémával.Felírt Mycosyst- gyno tablettát, két darabot, egy hetes eltéréssel kellett bevennem, valamint 30 db bórsavas hüvelykúpot. Minden héten ugyanazon napon használom, de sajnos megint jelentkezett viszketés és bőrpír a nemi szervemen.Ez jóval enyhébb mint amikor orvoshoz mentem a problémával.Gondolom ha a probléma megszűnt volna akkor ez nem jelentkezne még enyhén sem.Forduljak ismét Nőgyógyászhoz? Ön mit javasolna?

        Válaszát várom és köszönöm!

        Tisztelettel:Klaudia

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygomba témában

        Kedves Klaudia!

        Jól gondolja, vissza kell mennie az orvoshoz. időnként szükséges lehet a Mycosyst Gyno több hétig tartó szedése is, illetve, ha a párkapcsolatban nem óvszeres védekezés van, akkor a párjának is kellene 2 szemet elszednie. Emellett a bórsavas kúp helyett/mellett jó lenne lactobacillusokat is tartalmazó hüvelykúpot is használnia, hogy a normál flóra helyreálljon.

        A hüvelyzuhany, vagy irrigálás akkor segít, ha rendszeresen végzi, de hetente max. 2x. Tejsavas öblítőfolyadékra lesz szüksége, a fertőtlenítőket (pl. jód) el kell felejteni, mert a normál flórát is tönkreteszi, és akkor ugyanott lesz, mint ahol elkezdte. Az irrigálást mindig kövesse olyan hüvelykúp, amiben lactobacillusok vannak, pl. a Gynoflor, amit receptre lehet kapni, háziorvos is felírhatja, vagy Gynophilus protexin, ami recept nélkül elérhető.. Így a savas pH mellé jönnek a "jó" bacillusok, és a normál flóra megerősödhet. A készüléket pedig minden héten fertőtleníteni kell, hogy ne vigyen vissza vele fertőzést.

        A párjának javasolnám a Neomagnolos lemosást együttlét előtt is, és azt követően is. Nem írja sajnos, hogy óvszerrel védekeznek-e, mert ebben az esetben az is szóba jön, hogy az óvszer anyagára allergiás.
        Próbáljon meg márkát váltani, ha szóba jön a dolog.

        Lehet változtatni az étkezésen is, teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztani, és több elő flórás joghurtot, kefírt, gyümölcsöt, zöldséget, hátha ez helyreállítja a bélműködést, ezzel csökkenti a kóros flóra kialakulását a hüvelyben is.

        Pamut fehérneműt kell hordani, ami azért is fontos lesz, mert magas hőfokon ki lehet mosni, ezzel fertőtleníthető is.

        Amire még oda lehet figyelni, az a wc-papír, öblítők, mosóporok, intim lemosók. Mind okozhat irritációt, ezért lehetőleg kerülni kell az illatosított termékeket, az illatosított intim betétet is! A tampont pedig el kell felejteni.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-01 19:10:42; Megválaszolva: 2010. március 01., 19:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: