• Méhszájseb-terherbe esés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        23 éves nő vagyok, 17 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettát, először Mercilont ill. jelenleg Graciált. 5 éve vagyunk együtt a párommal és babát szeretnénk. Az ősz folyamán voltam nőgyógyásznál, köztes vérzés miatt, akkor közölte velem, hogy méhszájsebem van, az ő szavaival élve "elég nagy", de kérdésemre, hogy ez pontosan mit jelent, nem adott kielégítő választ. A következő leletet kaptam: a méhszájon kiterjedt vérzékeny erosio, kolp.:gl. erosio, potio hátul, kisebb méh afv-ben, szabad környezetben. Jav.: a cyt. birtokában az erosio kryo kezelése, ismétlődő vérzészavar esetén abrasio mérlegelendő. Ezzel jól megijesztett, ezért utánanéztem a dolognak az interneten, és több helyen azt olvastam, hogy a méhszájseb nem nagy probléma, és még nem szült nőknél nem igazán jó a méhszájat "bolygatni". Kérdéseim a következők lennének:

        1. Mit jelent ez a lelet? Van valami teendő a méhszájsebbel?
        2. Mennyiben befolyásolja ez a teherbe esést?
        3. A tervezett teherbe esés időpontja előtt mennyivel ajánlott abbahagynom a fogamzásgátló szedését? Ráérek akkor elmenni nőgyógyászhoz amikor tavasszal amúgy is kellene a rákszűrés miatt vagy a teherbe esés előtt szükséges egy vizsgálat?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a méhszájseb témában

        Kedves Kérdező!

        Teherbeesés előtt 1 hónappal kell abbahagyni a fogamzásgátlót- 1 hónap alatt kiürül- de ha hormonzavara van azt ki kell vizsgálni, beállítani ezt lassan lehet. Gyulladásos váladék kimarja a méhszáj felszínét, s a regeneráció során nem a helyi sejtek, hanem a nyakcsatorna sejtjei kikúszva regenerálták. Fagyasztást terveznek Önnel, ha a Vagothyl ecsetelés, és antibiotikus terápia nem javít, kell a fagyasztás. (méhkaparást én az Ön korában, ha P2 a cytológiája, nem mérlegelnék,nem csinálnám)

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-26 23:04:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 10:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: