méhszájseb

Üdvözlöm! 34 éves nő vagyok, 2009-ben szültem hüvelyi úton. Szülés előtt 1 évvel méhszájsebet állapított meg az orvosom, melyet akkor fagyasztással kezelt. 2012-ben orvost váltottam,   az új doktor 2013-ban ectropiumot az A zónáig, 2014-es, 2015-ös leletek szerint pedig ectropiumot a B zónáig diagnosztizált. A cytológiám mindig, évről évre P2-es eredményű. Kezeltek két alkalommal candidával, szülés előtt s idén év elején,   de jelenleg nincs panaszom, ciklusom rendszeres, folyásom nincs.  A jelenlegi orvosom szerint a méhszájsebbel nincs teendő, amennyiben nincs panaszom; de eléggé ellentmondásosnak érzem, hogy van aki kezelést tart szükségesnek, van aki nem. Érdemes lenne más orvos véleményét (vizsgálat útján) kikérni vagy valóban van ez az "újabb felfogás"  méhszájseb esetén, azaz csak "hagyni"? Köszönöm válaszát.

Dr. Kiss György válasza méhszájseb témában

Tisztelt Hölgyem!

A méhszájseb esetén feltétlenül javasolt a HPV / human papilloma virus / tipizálás.

Ez nem ujabb felfogás, mert az már régen tudott, hogy nem sebről van szó, hanem a külső mészájnál találkozó laphám- hengerhám "vetélkedésnek" vagyunk tanui, de ezen vetélkedés alatt előfordulhat, hogy nem tipikus hengerhámsejt, vagy laphámsejt képződik, hanem atipikus és akkor kezdődik a baj, főleg, ha valami magas kockázatu HPV virus is jelen van.

Az elmondottak miatt nem jó az ectropium folyamatos jelenléte.

A P2-s morfológiai leirás helyett ma már inkább a Bethesda értékelés a használatos, vagyis a HPV jelenléte és a laphám és mirigyhám érintettsége--ez valóban uj és megnyugtatóbb a páciens, orvos számára egyaránt.

Üdvözlettel: dr.Kiss,

Kérdés: 2016. május 31., 14:01 ;Megválaszolva: 2016. május 31., 15:36
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyi esélyem lehet a méhnyakrákra?...
Tisztelt Doktornő/Úr! A héten voltam rákszűrésen nőgyógyásznál. A doktornő azt mondta, hogy akkora méhszájsebem van, mintha szültem volna két...
Méhnyakrák is lehet?
Rákszűrés során kiderült, hogy gyulladt a méhszájam és eléggé vérzett a mintavételkor, mintavétel után. 2012-ben voltam csak szűrésen, és most...
Évek óta méhszájsebem van...
Tisztelt doktornő/úr! Néhány éve méhszájsebem van. Tünete nálam, hogy kicsit bővebb folyásom van, de az sem állandóan, hanem rendszertelenül....
Mi, milyen tényezők okozhatják a...
Hétfőn voltunk együtt párommal, miután vérzést tapasztaltam. Mivel sajnos volt már méhszájseb gyanúm rohantam orvoshoz. Megállapította, hogy...
méhszájseb barna folyással...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Méhszájsebet állapítottak meg nálam egy hete. Értem a problémát és megnyugtatott az orvos is. Két hetet várnom kell a...