• Mennyi esélyem lehet a méhnyakrákra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! A héten voltam rákszűrésen nőgyógyásznál. A doktornő azt mondta, hogy akkora méhszájsebem van, mintha szültem volna két gyereket. Nincs gyerekem, bár a méhszájsebről tudtam, korábbi rákszűrésnél egy másik orvos azt mondta, hogy forintos érme nagyságú, nem kell vele foglalkozni, az okozhat bővebb folyást. Minden nap használok tisztasági betétet, de nem gondolnám kórosnak a mennyiséget. Akkor az eredményem P2 lett, körülbelül ez másfél-2 éve lehetett. Panaszom nincs, nem fáj, nem vérzik. A doktornő elmondása alapján, 2-3 centis átmérőjű lehet, kicsit megijesztett azzal is, hogy mintavételkor azt mondta nem kéne ennyire véresnek lennie -habár úgy emlékszek, hogy előtte mindig véresnek láttam azt a kis eszközt. Nyilván az eredmény számít, ez jövőhét vége fele lesz, de mégis szeretném kikérni a véleményét ezzel kapcsolatosan, mire számithatok ezek alapján. Köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a méhszájseb témában

        Kedves Hölgyem! Elmondok Önnek egy titkot. Olyan betegség, vagy eltérés, hogy méhszájseb, nem létezik. A méhszáj megjelenése többféle lehet, és köznyelven méhszájsebnek hívnak néha olyan, egyébként teljesen normális méhszájat, ami lehet szülés után, előtt, fogamzásgátló szedése alatt, bármikor. Gyakoribb szülés után, de előtte is lehet, az se baj. A méhszáj külső felszínén laphámsejtek, a csatornában pedig nyáktermelő hengerhámsejtek. A határukat transzformációs zónának nevezzük, és ez a terület lehet kint a méhszájon is, de belül a nyakcsatornában is, idősebb korban általában egészen magasan. Amikor kívül van, és ltáható, azt úgy hívjuk, hogy cervicalisatio, és semmi baja sem lesz tőle. Vannak nők, akiknek krónikus hüvelygyulladásuk van, és az ilyen felületen képződő kicsit lúgosabb váladék ezen ronthat, de ha ilyen panasz van, és azt szépen kikezelik, még ez sem lesz hátrány. Úgyhogy, amennyiben szép, negatív lesz ismét a méhnyakrákszűrése, akkor tudja, hogy teljesen rendben van a méhszája, nincsen seb se rajta, és nincs semmi izgulnivalója. Még valami, a mintavétel során a hengerhámsejtes felszín lehet valóban kissé vérzékenyebb, de enyhe gyulladások is okoznak vérzékenyebb felszínt, úgyhogy igazából ez sem jelent semmit sem. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
        szülész-nőgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Farkas Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. december 21., 09:47; Megválaszolva: 2018. december 27., 20:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: