Nem értem...

Tisztelt Doktornő! Én érdeklőftem, hogy korábban, áprilisban Ascus, metaplazia, HPV negatív volt a rákszűrésem. Augusztusban ezt egy P1-es eredmény követte. Most az antibiotikumtól hüvelygombát kaptam. Azt szeretném kérdezni, hogy emiatt a következő rákszűrésem majd lehet ismét pozitív? Nagyon meg vagyok ijedve, hogy ismét Ascus lesz. Vagy hogy jelenleg ismét ebben az állapotában vagyok. Elviselni sem tudnám... Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Farkas Ágnes válasza rákszűrés eredménye témában

Kedves Hölgyem!

Nem tudom miért érzi ijesztőnek az ASC-US eredményt, holott ez egy nagyon egyszerű lelet. Kisebb elváltozások látszanak a sejteken, de ez nem méhnyakrák. Amikor valakinek hüvelygyulladása van, és ezzel egyidejűleg a méhszájon is vannak gyulladt sejtek, ezt az eredményt gyakran látjuk. Ez nem baj, amikor gyulladás van, azt kezelni kell gyógyszerrel, ennyi. Gyulladás során ezért nem veszünk rákszűrést, mert a gyulladás jelei látszódnak, és emiatt tévesen jelezhet eltérést a rákszűrés lelete. Ez nem rákmegelőző állapot ilyenkor. Ha gyulladása van, kezelni kell, és ne menjen rákszűrésre. Egyébként sem következik Önnek rákszűrés, hiszen most volt. Az, hogy Önnek volt egy hüvelygyulladása, nem jelenti azt, hogy majd jövőre, amikor újra rákszűrése lesz azon bármi látszani fog. Ne aggódjon!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. november 22., 06:21; Megválaszolva: 2022. december 05., 19:29

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Nőgyógyászati lelet
Ismét rákos leszek?
Ismét kórod lelet várható
Tisztelt Doktornő! Mi árcérdeklődtem Önnél a leletemmel kapcsolatban korárábban, ami ASCUS, atypusos sejtek, nem neoplasztikus elváltozások...
Hpv diagnosztika
HPV pozitív 68 mutattak ki amít nem érték egész életében két hosszú kapcsolatom volt most kétségbe vagyok esve a mostani párommal egy éve vagyok...
Rákszűrési letel értelmezése
Tisztelt Doktornő! . Én érdeklődtem, hogy P3-nak számít e az ASCUS, nem neoplasztikus elváltozások, metaplasia, HPV negatív tartalmú rákszűrésem....