Ismét rákos leszek?

Tisztelt Nőgyógyász! Korábban volt egy ASCUS, metaplazia, HPV NEGATÍV citológiai eredményem. Ettől egy CIN lase kezeléssel szabadultam meg, hogy elkerüljem a konizációt, amitől nagyon fêltem. A kezelés utáni rákszűrés eredménye teljesen negatív lett, P1-nek megfelelő állapot. Most egy antibiotikus kezeléstől hüvelygombát kaptam, amit Fluconer 150 mg kapszulát kaptam a szájon át, mert a fertőzés a menstruáció idejére esett, így kúpozni nem tudtam. Azt szeretném kérdezni, hogy most ismét várható a pozitív rákszűrés a hüvelygomba miatt?

Dr. Farkas Ágnes válasza rákszűrés eredménye témában

Kedves Hölgyem!

A kérdés címe miatt tisztáznunk le valamit. Ön nem volt rákos az ASC-US, metaplasia, HPV negatív leletével. Egy eltérés miatt én nemhogy konizációt, de semmilyen beavatkozást nem tartottam volna indokoltnak, inkább gyulladás, vagy fertőzés elleni kezelést kellett volna adni. Azt nem írja, hogy mikor volt korábban rákszűrése, de azt nem értem, hogy hüvelygomba (miatt?) vagy mellett miért kellene rákszűrést csinálni? Ha valakinek hüvelygyulladása van, rákszűrést nem veszünk, hiszen gyakori az ál-pozitív eredmény, ami nem rákmegelőző állapotot, hanem csupán a gyulladást mutatja. Ilyenkor 6-8 hetet érdemes várni, és csak utána csinálni meg egy éppen esedékes rákszűrést. Ha mégis vettek rákszűrést, amikor gyulladása volt, előfordulhat ismételt eltérés, de ezt gyógyszeresen kell kezelni, és nem lézeres, vagy hideg késes, vagy elektromos késes műtéttel!

Remélem tudtam segíteni a tájékozódásban.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. november 18., 09:04; Megválaszolva: 2022. november 22., 00:13

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Nem értem...
Nőgyógyászati lelet
Ismét kórod lelet várható
Tisztelt Doktornő! Mi árcérdeklődtem Önnél a leletemmel kapcsolatban korárábban, ami ASCUS, atypusos sejtek, nem neoplasztikus elváltozások...
Hpv diagnosztika
HPV pozitív 68 mutattak ki amít nem érték egész életében két hosszú kapcsolatom volt most kétségbe vagyok esve a mostani párommal egy éve vagyok...
Rákszűrési letel értelmezése
Tisztelt Doktornő! . Én érdeklődtem, hogy P3-nak számít e az ASCUS, nem neoplasztikus elváltozások, metaplasia, HPV negatív tartalmú rákszűrésem....