Rákszűrési letel értelmezése

Tisztelt Doktornő! . Én érdeklődtem, hogy P3-nak számít e az ASCUS, nem neoplasztikus elváltozások, metaplasia, HPV negatív tartalmú rákszűrésem. Válaszát megkaptam, amit nagyon szépen köszönök. Sikerült egy kicsit megnyugtatni. Amikor kézhez kaptam a leletemet különösebb felvilágosítást nem kaptam, csak annyit, hogy ez akár rákmegelőző állapot is lehet. Kezelést nem írtak elő, csak annyit, hogy 3 hónap múlva kontroll. Szó volt arról, hogy elmúlhat akár magától is, de ha ismét ugyanez vagy rosszabb lesz, meg kell műteni. Főleg a műtétet emlegették. Ezután idegösszeomlást kaptam, mivel édesanyám a 2000-res évek elején majdnem belehalt egy konizációs műtétbe és az altatás szövődményeibe. A szövettanból kiderült, hogy nem is lett volna szüksége a műtétre. Ezt a sorsot akarom elkerülni. Azt szeretném kérdezni, hogy ez daganatmegelőző állapotnak számít? Akkor is, ha a HPV negatív lett? Doktornő említette, hogy pozitív, un.P3 leletek között különbség van. Mennyire számít az esetem súlyosnak? Kezeléssel van esélyem meggyógyulni műtét nélkül is? Elnézést kérek a hosszú levélért. Válaszát és megértését előre is nagyon szépen köszönöm!

Dr. Farkas Ágnes válasza rákszűrés eredménye témában

Kedves Hölgyem!

Az Ön eredménye jó eséllyel elmúlik. A legenyhébb eltérés, és HPV negatív is. Szerintem alkalmazzon egy hüvelyi flóra helyreállító kezelést. Pl. Silver-Q Rapid, Cikatridina kúp, Gynoflor kúp. Másnaponta 1 kúp, hol az egyik, hol a másik. Ez menjen nyugodtan a következő rákszűrésig, ami kb. 4 hónap után legyen. Ha itt is lenne eltérés, és a műtétet javasolják, amitől tart, akkor kérjen mástól másodvéleményt. Ezt mindig lehet, semmibe se kell beleugrani, ne aggódjon. A műtétet is többféleképpen lehet egyébként csinálni, de egyenlőre ne gondolkozzon ezen!

Remélem mostmár teljesen sikerült megnyugodnia.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. június 01., 11:09; Megválaszolva: 2022. június 09., 14:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ismét kórod lelet várható
Tisztelt Doktornő! Mi árcérdeklődtem Önnél a leletemmel kapcsolatban korárábban, ami ASCUS, atypusos sejtek, nem neoplasztikus elváltozások...
Hpv diagnosztika
HPV pozitív 68 mutattak ki amít nem érték egész életében két hosszú kapcsolatom volt most kétségbe vagyok esve a mostani párommal egy éve vagyok...
Ez már P3-nak számít?
Tisztelt Doktornő! Az alábbi rákszűrési eredményt kaptam: Kenet általános értékelése: Hámsejtrendellenességek Részletes...
Nőgyógyászati lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Nőgyógyászati vizsgálaton a következő eredményt kaptam: Kolposzkópos képen 10 és 2 óra között tagoltság látható. A...
Citológiai eredmény után...
Tisztelt Doktornő! 2020. novemberében voltam citológiai vizsgálaton, ahol P4 lett az eredmény. Orvos javaslatára ezt megismételtük, akkor P3 lett....