• Szövettan után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Korábbi e-mailem részletei: “Tisztelt Doktor Úr! Januárban voltam Loop-conisation többszöri LSIL, HPV 31 hordozás és CINTec pozitivitás miatt. A szövettan eredménye a következő lett, ebben kérném segítségét, hogy mit is jelent: CIN II epithelii planocellularis cervicis uteri (HSIL). A súlyos hámdysplasiat mutató elváltozás az átmeneti zónában található és a preparatummal összefüggést mutató rövid nyakcsatorna szakasz majdnem egészet érinti, A proximalis resectios síkot 0,5 mm-en belül megközelítve. Enyhe hám dysplasia ectocervix felé eső resectios sikban látható. Koilocytoticus hámarypia portio felszíni laphámjában. Válaszát nagyon szépen köszönöm!!” Válasz e-mail: “ Kedves Kérdező! A műtét a legjobb időben történt meg, mert a méhszáj és nyakcsatorna fokozatosan romló, degenerálódó hámja idővel rosszindulatúvá válhatott volna.A CIN II már túl van a legenyhébb hámhibán, de még nem CIN III, vagy már konkrét tumorszövetként CIN IV.A lényeg, hogy a nyakcsatorna belsejében magasabban kiterjedt e a degeneráció, ami nem került bele a kimetszésbe. Mindez a perdöntő következő kontroll citológia eredményén múlik.Ha van még a mélyben degenerált szövet a nyakcsatornában, ekkor érdemes hüvelyen át méheltávolítást végezni.” A cytologiám eredménye a következő lett: Kóros, neoplasticus elváltozás; Egyéb hámelváltozások; LSIL; HPV; Metaplasia. A HPV tipizálásom továbbra is kimutatta a 31-est. Azt az információt kaptam, hogy a műtét utáni regeneráció miatt is lehet ez az eredmény, ami az orvodom szerint nem rossz, újabb rákszűrés fél év múlva. Ön szerint ez megnyugtató? Akkor kaphatom meg a HPV oltást is, ha teljesen negatív lesz a cytologiám. Köszönettel!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a citológiai eredmény. témában

        Kedves Kérdező! Jobb eredményt reméltem. Pánikra nincs ok, de ez sajnos nem egy negatív kontroll eredmény.Mindenképpen azt javasolom, hogy teremtsen lehetőséget arra, hogy nem fél év, hanem 3 hónap múlva legyen legkésőbb kontrollja az újabb citológiával. Ne féljen egy esetlegesen szükséges hüvelyen át eltávolított problémás szerv műtététől. Valószínű, hogy a HPV nem vonul ki magából. Jobbulást kívánok.


        Kérdés: 2020. április 09., 12:30; Megválaszolva: 2020. április 13., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: