Szövettan után

Tisztelt Doktor Úr! Korábbi e-mailem részletei: “Tisztelt Doktor Úr! Januárban voltam Loop-conisation többszöri LSIL, HPV 31 hordozás és CINTec pozitivitás miatt. A szövettan eredménye a következő lett, ebben kérném segítségét, hogy mit is jelent: CIN II epithelii planocellularis cervicis uteri (HSIL) . A súlyos hámdysplasiat mutató elváltozás az átmeneti zónában található és a preparatummal összefüggést mutató rövid nyakcsatorna szakasz majdnem egészet érinti, A proximalis resectios síkot 0,5 mm-en belül megközelítve. Enyhe hám dysplasia ectocervix felé eső resectios sikban látható. Koilocytoticus hámarypia portio felszíni laphámjában. Válaszát nagyon szépen köszönöm!” Válasz e-mail: “ Kedves Kérdező! A műtét a legjobb időben történt meg, mert a méhszáj és nyakcsatorna fokozatosan romló, degenerálódó hámja idővel rosszindulatúvá válhatott volna.A CIN II már túl van a legenyhébb hámhibán, de még nem CIN III, vagy már konkrét tumorszövetként CIN IV.A lényeg, hogy a nyakcsatorna belsejében magasabban kiterjedt e a degeneráció, ami nem került bele a kimetszésbe. Mindez a perdöntő következő kontroll citológia eredményén múlik.Ha van még a mélyben degenerált szövet a nyakcsatornában, ekkor érdemes hüvelyen át méheltávolítást végezni.” A cytologiám eredménye a következő lett: Kóros, neoplasticus elváltozás; Egyéb hámelváltozások; LSIL; HPV; Metaplasia. A HPV tipizálásom továbbra is kimutatta a 31-est. Azt az információt kaptam, hogy a műtét utáni regeneráció miatt is lehet ez az eredmény, ami az orvodom szerint nem rossz, újabb rákszűrés fél év múlva. Ön szerint ez megnyugtató? Akkor kaphatom meg a HPV oltást is, ha teljesen negatív lesz a cytologiám. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza citológiai eredmény. témában

Kedves Kérdező! Jobb eredményt reméltem. Pánikra nincs ok, de ez sajnos nem egy negatív kontroll eredmény.Mindenképpen azt javasolom, hogy teremtsen lehetőséget arra, hogy nem fél év, hanem 3 hónap múlva legyen legkésőbb kontrollja az újabb citológiával. Ne féljen egy esetlegesen szükséges hüvelyen át eltávolított problémás szerv műtététől. Valószínű, hogy a HPV nem vonul ki magából. Jobbulást kívánok.

Kérdés: 2020. április 09., 12:30; Megválaszolva: 2020. április 13., 17:30
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz