• Hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Barátnőmnél nemrégen nőgyógyász vagnizmust állapított meg és emellett a kivizsgálás eredménye az lett,hogy sem szervi elváltozás sem pedig fertőzés nem áll ennek hátterében. Továbbá még egy párhuzamos tényezőként az orvos leírta,hogy a medencéje szűkebb és ez is okozhat további irritációt. Sajnálatunkra kezelésként a szokásos "igyon bort" és "kenje krémmel" illetve szexuál pszichológus tanácsokat kapta. Szeretnénk ennél többet is tenni a tüneti kezelésen túl a hosszú távú javulásért. Kezelések között sok más módszerről is olvastunk melyet a szükséges pszichoterápia mellett állítólag sikeresen alkalmaznak. Ezek között olvastam a dilatátoros kezelésről, masszázs terápiáról, illetve izomstimulációs eszközörlől is. Kérdésem az lenne, hogy mi a véleménye ezekről a kezelésekről? Érdemes valamelyikkel megpróbálkozni esetleg? Van esetleg amikor ezt szakképzett orvos végzi? (Ilyen orvos által végzett kezelésről sajnos csak egyről tudtam fellelni információt az interneten de az illető orvos ellen etikai eljárás indult így kétségeim vannak a hitelességét illetően.) Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A vaginizmus inkább pszichológiai probléma, kevésbé nőgyógyászati. Általában szexuális működési elégtelenséggel járó állapotnak a következménye, amelynél a nők nem tudják helyesen használni a hüvelyüket. Lényege, hogy a gát és a hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek, ami miatt a hüvelybemenet beszűkül, lehetetlenné téve ezzel a behatolást, a szexuális együttlétet. A kezelés szinte mindig pszichoterápiát jelent. Az orvosi beavatkozások, például a szűzhártya bemetszése és a hüvely műtéti vagy mechanikai tágítása nem vezethet eredményhez, hiszen a szűkületet pszichés okok miatt jelentkező izomgörcs okozza. A pszichoterápia célja annak feltárása, hogy a félelem honnan eredeztethető. Ez általában ki is derül az anamnézis során. A terapeuta feladata minden esetben a szorongás enyhítése, amit relaxációs technikák elsajátítása is segíthet. Szükség lehet különböző kognitív terápiákra, viselkedésterápiára, pszichoanalízisre. Emellett hasznos lehet az intim torna, illetve bármi, ami segíti a hüvely falának lazítását. A kezeléshez a tünet okától függően pár alkalom is elég lehet, de sokszor évekig tartó terápiára van szükség. Mivel a problémát ritkán, de okozhatják szervi gondok is, azokhoz viszont mindig társul valamilyen pszichés panasz, pszichoterápiára akkor is szükség van, ha a testi kiváltó okot sikerül kezelni. Keressen fel szexológiai szakrendelést.


        Kérdés: 2019. május 28., 17:58; Megválaszolva: 2019. május 28., 22:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: