Negatív Pap teszt mellett lehet mégis HPV?

Tisztel Dr Úr/Nő! Ha valakinél condylomat állapítanak meg, majd elvégzik a méhnyakrákszűrést és teljesen negatív eredményt kap a beteg, tehát HPV fertőzés gyanúja sem merül fel, az hogyan fordulhat elő? Maga a vírus lezajlott a szemölcs maradt? Esetleg felmerülhet, hogy nem is condylomarol van szó? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza condyloma témában

Tisztelt Hölgyem!

Az Önnél elvégzett PAP teszt egy morfológiai szűrés, mikor a sejtmag nagyságát és a sejt plasma arányát hasonlították össze a vizsgálat során- minél nagyobb volt a sejtmag, annál valószínűbb volt, hogy rosszindulatú folyamat lehet.

Papanicolau/ nagyon okos görög orvos volt/ és munkatársai régebben ezért vezették be a P1, P2, P3, P4, P5 beosztás, ahol a P4 és P5-nél a sejtmagok már óriásiak voltak a plazmához képest, tehát egyértelmü volt a rosszindulatúság.

Igenám, de felfedezték a HPV vírust, alacsony és magas kockázatú törzseivel és kiderült, hogy a 16-s és 18 -s törzs a méhnyakrákok 90 százalákában fordul elő és ezért vezették be a szűrésbe a Bethesda rendszert, aminek azt kell igazolnia, hogy a HPV csinál-e laphám, vagy mirigyhám elváltozást és egyben fel kell tüntetni, hogy a kenetben gyanú van-e HPV fertőzésre, mert ha igen, akkor HPV tipizálást kell végeztetni.

Önnél a Pap teszt negatív, megnyugodhat, de ha condylomára van gyanú, akkor HPV tipizálás elvégzése a következő lépés, mert főleg a HPV 6-s és 11-s törzse felelős a condyloma kialakulásáért.

Üdvözlettel: dr. Kiss

Kérdés: 2017. január 27., 20:04; Megválaszolva: 2017. január 31., 09:18
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Condylomám lehet az eredmények...
Tisztelt doktor Úr! Nőgyógyászati vizsgálat során az alábbiakat állapítottak meg: kolp.a portio felszínén 12 ill.2-3 óra irányában flat...
Abnormális elváltozás, pici...
Tiszteletem Doktor Úr! Nem tudom, hogy mi tévő legyek, hova is forduljak jelenleg is meglévő problémámmal, nemi bőrgyógyászhoz, vagy...
Condyloma és HPV-gyanú
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 2 évvel ezelőtt HPV-gyanús lettem, Condylomát állapítottak meg nálam. A...
Az ezüst kolloid condyloma ellen...
Jó estét kívánok. Mónika vagyok.Diagnosztizálták nálam a condyloma nevezetű betegséget.Egyik ismerősőm ajánlotta az ezüst kolloid folyadékot....
Condyloma műtét után
Jó napot, 25 eves lány vagyok.Pár hete észrevettem magamon pár kinövést a nemi szervemnél és a végbél körül amire en azt hittem aranyér egészen...