Mióma: jóindúlatú vagy sem?

Kedves doktor úr! Kb: 3 éve egy ultrahang vizsgálaton diagnosztizált az orvos nálam egy darab 3, 5 cm-e miómát.Èn rendszereresen jártam, járok nőgyògyászhoz rákszürésre, és ultrahangra félévente a kis mióma miatt.Elkeztem szedni Esmy nevű gyògyszert a miómára, ami össze zsugoritotta felére a miómát, és rendszeresen csinálok cickafark teából ülőfürdőt.1 hete kezdtem egy hidrogon peroxidos hüvelyöblitêst amit 3%os gyogyszertári hidrogénperoxid, én nekem egy orvos ajánlotta bogy vizzel higitva hüvely öblitésre jó.Hónap végén megyek vissza ultra hangra hogy.megnézzűk a mióma méretét.Szeretném ha ez a mióma elmúlna nekem, nem szeretnék operációt, nem szültem még gyereket, de xzeretnék egy gyermeket, mindig odafigyeltem magamra.Régen amikor vérzêsem volt, megsem éreztem, és nem görcsöltem, de 3 éve amióta a miómát észrevették, ha vérzésem van akkor csak azon az oldalon görcsölök ahol a miómám van. Amikor nincs vérzésem nincsen semmi féle panaszom.De attòl félek hogy ez nőhet.Régen szedttem fogamzásgátlò tablettát, a vérzézem mindig rendben volt, és pontosan megjött.Ha újra elkezdenék fogamzásgátlò tablettát szedni.a mióma elmúlhat-e? A nőgyógyászom azt mondta hogy hy szülnék egy gyereket akkor a mióma felszivódhat. A tanácsát kérném ebben, hogy mit tegyek, nem szeretném a műtétet.Ès úgy hallottam, hogy a mióma akkor alakul ki ha a hormonháztartás megváltozok, 3 éve édesapám meghalt, sokat idegeskedttem, és félévig adtak nekem pszichátriai gyògyszereket, de ezeket már másféléve letettemés nem nyúltam gyógyszerhez,, és utána jött ki nekem a mióma.Elnézést hogy ennyit irtam.Köszönöm a tanácsát.Ha erre az Emailcimre tuna irni nekem megöszönném! [email protected] Üdvözlettel: Hermann Ildikó

† Dr. Szalóczy Péter válasza Myoma témában

Kedves Ildikó! Több dologban van rosszul felvilágosítva. Minden myoma a méh simaizom sejtjeinek idővel kialakulóm degenerációja, panaszt nem okozó méretben szinte mindenkiben megtalálható és a petefészek tüszőhormonja serkenti. Leginkább a negyvenes évekre kezd megnőni észrevehető vagy panaszt okozó méretre. Menopauzától kezdve visszafejlődik még a tojásnyi méret is, mert nem kap többé serkentő tüszőhormont. Ha panaszt okoz, vérzésrendetlenséget, görcsöket, erős vérzést, akkor műtétre kényszerülhetünk. Az Esmya új gyógyszer, megkisebbíti a gócot, de nem szedhető állandóan. Legjobb haszna a nagy, ökölnyi gócok műtétre megkissebbítése. Az ön korábbi gyógyszerei nem provokálnak myomát.

Teherbeesést néha nehezíti a myoma helyzete, ha közel van a méh üregéhez és deformálja azt. Ilyen helyzetben a lepénytapadását is nehezítheti. A terhességtől a myoma nem szívódik fel. Ha egy góc van csak, műtéttel izoláltan kiszedhető. Nem kis eldönteni való probléma.

Kérdés: 2016. január 21., 21:47 ;Megválaszolva: 2016. január 22., 11:15
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mióma
Tisztelt Dr. Szalóczki Péter! 47éves vagyok, 2018.augusztusában egy rutin nőgyógyászati vizsgálatkor derült ki hogy miómám van. A méh méretei...
Mijóma kezelése
Tisztelt Dr. Úr. Jelenleg van a méhemben egy 5 éve fentlévő spirál, amit az orvosomnak nem sikerült teljesen eltávolítani, közben kiderült, hogy...
Mióma - gyógyszer mellékhatások
Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát a mióma problémámmal kapcsolatban. Ahogy a Doktornő is írta, Anyukámnak súlyos...
Mióma probléma: műtét elkerülése
Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok és van egy 1, 5 éves kisfiam, szülni már nem tervezek, 2 éve fedeztek fel nálam is miómát.. Az anyukámnak...
Hasi mióma eltávolitó műtét
39 eves vagyok, 2 gyermeket szultem (2 es 4, 5 evesek) 6 cm.es miomam van, eddig panaszt nem okozott, nem nott. 2.gyermek utan mirena spiralt tetettem fel...