Mióma probléma: műtét elkerülése

Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok és van egy 1, 5 éves kisfiam, szülni már nem tervezek, 2 éve fedeztek fel nálam is miómát.. Az anyukámnak teljes méheltávolítása volt mióma miatt, ennek fényében szeretném, ha az alábbi leletet értékelné és tanácsot adna, mert a műtéttől nagyon félek. A nőgyógyászom csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlót (Azalia) javasolt, de epilepsziás vagyok és az arra szedett gyógyszer (Lamolep) és az Azalia üti egymást, a neurológusom nem engedi, hogy szedjem. Tehát a lelet: Norm. uterus 87 mm-es, szabályos, 15 mm-es nyálkahártya. Mellső falban 15 mm-es, hátsó falban a cervixnél 33*26 mm-es myomagöbök láthatóak. A jobb ovarium 28 mm-es, a bal ovarium 25 mm-es. Ön mit tanácsol bármiféle műtét elkerülésére? Köszönettel: Izabella

Dr. Farkas Ágnes válasza myoma témában

Kedves Izabella!

Semmiképpen sem kell egyből azon gondolkoznia, hogy kiveszik a méhét. Ennek két oka van. Az egyik, hogy megfelelő műtéti technikával a miómákat is ki lehet venni. A másik, hogy ha most először látták a miómákat, akkor 6 hónap mulva ismét meg kell nézni őket. Az is lehet, hogy egyáltalán nem nőnek. Ön még fiatal, bár most nem szeretne több gyermeket, ez változhat is, a méheltávolítás semmiképpen se legyen opció jelenleg.

A leírt miómák nem nagyok, ha panasza nincs, és nem nőnek, akkor semmit se kell velük csinálni.

Anyukájának lehet, hogy vérzészavara volt, változókorban járt, amikor könnyebben döntünk a méh eltávolítása mellett. De az is lehet, hogy régen volt a műtétje, amikor még mioma miatt gyakran ezt választották, nem volt ennyiféle műtéti megoldási lehetőség.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2018. május 05., 13:46; Megválaszolva: 2018. május 17., 15:17
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mióma
Tisztelt Dr. Szalóczki Péter! 47éves vagyok, 2018.augusztusában egy rutin nőgyógyászati vizsgálatkor derült ki hogy miómám van. A méh méretei...
Mijóma kezelése
Tisztelt Dr. Úr. Jelenleg van a méhemben egy 5 éve fentlévő spirál, amit az orvosomnak nem sikerült teljesen eltávolítani, közben kiderült, hogy...
Mióma - gyógyszer mellékhatások
Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát a mióma problémámmal kapcsolatban. Ahogy a Doktornő is írta, Anyukámnak súlyos...
Hasi mióma eltávolitó műtét
39 eves vagyok, 2 gyermeket szultem (2 es 4, 5 evesek) 6 cm.es miomam van, eddig panaszt nem okozott, nem nott. 2.gyermek utan mirena spiralt tetettem fel...
Subserosus myoma okozhat e hasfájást
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nőgyógyászati vizsgálat során kiderült hogy subserosus myomám van. Ami az uterus fundusából a hasüreg irányába...