Mióma

Tisztelt Dr. Szalóczki Péter! 47éves vagyok, 2018.augusztusában egy rutin nőgyógyászati vizsgálatkor derült ki hogy miómám van. A méh méretei ekkor 118x56x71mm,különösebb panaszt nem okozott, bár a vérzés mennyisége erősödött az előző évekhez képest. Nem történt semmilyen kezelés, három havonta kellett járnom ellenőrzésre. Eddig változás a mióma méretében nem volt, de a tegnapi (2019.04.26) eredmény 120x70x80mm lett. A kezelő orvosom szerint ezt már műteni kellene, de próbálja tolni a műtétet, mondván hogy a várható klimax sokat segítene. Semmilyen klimaxos tünetem nincs, ellenben mostmár kifejezett erős hasi görcseim vannak, intenzív derékfájással kisérve. Az orvosom szerint lehet több panaszom lenne a méheltávolító műtét után, mint most, és várjunk még. A menzesz ciklusa lerövidült 23-25 napra, erős görcsös fájdalom kiséri, és rendkívül bőséges. Más panaszt igazából nem okoz. Mindenképp szükség van műtétre? Ha igen meddig tolható még? Milyen hátrányai vannak egy teljes méheltávolításnak? Valóban inkább várjunk még? Köszönöm megtisztelő válaszát, Ildikó.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza myoma témában

Kedves Ildikó! A miómák zöme az Ön életkorára szokott megnőni és az ön esete típusosan tükrözi azt a latolgatást, hogy műtét, vagy várakozás. Ez egy versenyfutás a idő múlása és a mióma növekedésével összefüggő panaszok keletkezése között. Mint valószínűleg tudja, a mióma a tüszőhormon termelésétől növekszik de a menopauzától még a nagyobb miómák is sorvadásnak indulnak, panaszmentessé válnak, eltűnnek.A döntést egyedül a tünetek mértékétől tegye a függővé, a méheltávolítás rutin műtét, érdemi panasz nem marad utána ezzel összefüggésben. Annyi előnye még lehet, hogy nem kell tartson rendetlen további vérzésektől, vagy a méhből kiinduló esetleges későbbi rosszindulatú folyamatoktól.

Kérdés: 2019. április 27., 18:52; Megválaszolva: 2019. április 29., 13:16
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mijóma kezelése
Tisztelt Dr. Úr. Jelenleg van a méhemben egy 5 éve fentlévő spirál, amit az orvosomnak nem sikerült teljesen eltávolítani, közben kiderült, hogy...
Mióma - gyógyszer mellékhatások
Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát a mióma problémámmal kapcsolatban. Ahogy a Doktornő is írta, Anyukámnak súlyos...
Mióma probléma: műtét elkerülése
Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok és van egy 1, 5 éves kisfiam, szülni már nem tervezek, 2 éve fedeztek fel nálam is miómát.. Az anyukámnak...
Hasi mióma eltávolitó műtét
39 eves vagyok, 2 gyermeket szultem (2 es 4, 5 evesek) 6 cm.es miomam van, eddig panaszt nem okozott, nem nott. 2.gyermek utan mirena spiralt tetettem fel...
Subserosus myoma okozhat e hasfájást
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nőgyógyászati vizsgálat során kiderült hogy subserosus myomám van. Ami az uterus fundusából a hasüreg irányába...