• Mióma

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Szalóczki Péter! 47éves vagyok, 2018.augusztusában egy rutin nőgyógyászati vizsgálatkor derült ki hogy miómám van. A méh méretei ekkor 118x56x71mm,különösebb panaszt nem okozott, bár a vérzés mennyisége erősödött az előző évekhez képest. Nem történt semmilyen kezelés, három havonta kellett járnom ellenőrzésre. Eddig változás a mióma méretében nem volt, de a tegnapi (2019.04.26)eredmény 120x70x80mm lett. A kezelő orvosom szerint ezt már műteni kellene, de próbálja tolni a műtétet, mondván hogy a várható klimax sokat segítene. Semmilyen klimaxos tünetem nincs, ellenben mostmár kifejezett erős hasi görcseim vannak, intenzív derékfájással kisérve. Az orvosom szerint lehet több panaszom lenne a méheltávolító műtét után, mint most, és várjunk még. A menzesz ciklusa lerövidült 23-25 napra, erős görcsös fájdalom kiséri, és rendkívül bőséges. Más panaszt igazából nem okoz. Mindenképp szükség van műtétre? Ha igen meddig tolható még? Milyen hátrányai vannak egy teljes méheltávolításnak? Valóban inkább várjunk még? Köszönöm megtisztelő válaszát, Ildikó.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a myoma témában

        Kedves Ildikó!A miómák zöme az Ön életkorára szokott megnőni és az ön esete típusosan tükrözi azt a latolgatást, hogy műtét, vagy várakozás. Ez egy versenyfutás a idő múlása és a mióma növekedésével összefüggő panaszok keletkezése között. Mint valószínűleg tudja, a mióma a tüszőhormon termelésétől növekszik de a menopauzától még a nagyobb miómák is sorvadásnak indulnak, panaszmentessé válnak, eltűnnek.A döntést egyedül a tünetek mértékétől tegye a függővé, a méheltávolítás rutin műtét, érdemi panasz nem marad utána ezzel összefüggésben. Annyi előnye még lehet, hogy nem kell tartson rendetlen további vérzésektől, vagy a méhből kiinduló esetleges későbbi rosszindulatú folyamatoktól.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 27., 18:52; Megválaszolva: 2019. április 29., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: