Menstruáció nélkül

Tisztelt Doktor Úr! Próbálom lényegre törően leírni a "panaszom". Elég későn, 15 éves koromban jött meg az első vérzésem, azóta sem rendszeres. Fogamzásgátló szedése közben rendszeres ugyan. Mióta azonban abbahagytam a fogamzásgátlóm szedését, (9 hónapja) azóta nincsen menstruációm. Előtte is volt hasonló, amikor abbahagytam a szedést, akkor 4 hónap telt el, és azután is csak a Provera nevű készítmény (5mg) 10 napos szedése után jött meg. A nőgyógyászom minden alkalommal biztosított hogy nem vagyok terhes, egyszer azzal küldött ultrahangra hogy kórosan kicsi a méhem. Ez aztán "orvosolva lett" a fogamzásgátló újrakezdésével. 9 hónapja nem volt vérzésem, és bár semmi esetre sem szeretnék babát, egészségügyileg azt hiszem ez nem éppen normális. Aktív szexuális életet élek, védekezés nélkül, éppen emiatt, azonban nem szeretnék teherbe esni, (soha nem is voltam terhes) de egyenlőre azt sem tudom hogy tudnék-e. Most újra elkezdem a Proverát szedni 10 napig 2 szemet, majd a fogamzásgátlót is újrakezdem. Ön szerint ezek nélkül nem is menstruálnék soha? Teherbe eshetek így védekezés nélkül? Esetleg pajzsmirigy vagy egyéb rendellenesség állhat fent? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel, Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza Homonáls vérzéshiány témában

Kedves Kérdező! Egyértelműen hormonális alúlműködése van, melyet az agyalapi mirigy irányít, illetve hibás önnél. A méh nyálkahártya passzívan engedelmeskedik, ha van hormon, növekszik, ha átmenetileg leáll, lelökődik vérzéses formában. Önnek magára hagyva nincs kellő spontán hormontermelése az említett irányító hibából. Bármely hormontartalmú szer, fogamzásgátló, vagy Provera mesterséges ciklust hoz létre, látszólag pontosan vérzik, de ennek semmi közte a hormonműködéséhez. Feltétlen hosszabb tablettamentes idő után vérvétellel hormonszint vizsgálatot kell végezni annak az 5-6 hormonnak mennyiség és minőség vizsgálatára, melyek a természetes ciklusban részt vesznek, azt irányítják. Ebben agyalapi mirigy serkentő hormonok, petefészek hormonok, mellékvesekéreg androgének és pajzsmirigy hormon is szerepelnek. E nélkül nincs helyes terápia és tisztán látó diagnózis. Mindezeket éppen az ön életkorában kell tisztázni a fogamzóképesség időben történő kialakítása érdekében.Nem helyettesíteni kell, még a maradék funkciót is elnyomva, hanem serenteni, hogy végre helyreálljon.

Kérdés: 2015. január 30., 23:36; Megválaszolva: 2015. február 01., 11:28
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma