1 éve folyamatosan visszatérő hüvelyi fertőzések

Tisztelt Hölgyem/Uram! A 23 éves barátnőm 1 éve folyamatosan hüvelyi fertőzésektől szenved. Ezek vagy vegyes, bakteriális vagy gombás fertőzések. Coli és streptococcus baktériumokat találnak nála folyamatosan. A probléma az lenne, hogy diagnosztizálnak nála valamit, kap rá gyógyszereket és meggyógyul utána rá 1 hétre újra kialakul egy másik fertőzés, általában gombás. Majd ebből ismét kigyógyúl és 1 hétre rá már bakteriális fertőzése van. Ez így megy már 1 éve. Nagyon el vagyunk keseredve és nem tudjuk, hogy mi tévők legyünk. A hüvely normál flórája rendben van a leletek alapján. Nem tudom, hogy lehet-e az a baj, hogy a kezelések után 1 hét múlva jelentkezik a probléma és a mintavétel után 1-2 hetet várni kell az eredményre és addig semmivel sincs kezelve. Tavaly februárban volt egy méhszáj seb műtétje. Nagyon jó lenne végre kilábalni ebből az ördögi körforgásból. Válaszát előre is köszönöm! V.B

Dr. Somorjai Attila válasza hüvelyi fertőzés témában

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján valami csak nem lehet rendben a hölggyel nőgyógyászatilag. Ha ezek valóban kimutatott és tenyésztésekkel igazolt fertőzések, akkor vagy nem elégséges a rá adott kezelés (nem elég dózisban vagy nem elég ideig vagy nem elég célzottan alkalmazott antibiotikus/gombaellenes kezelés) vagy esetleg valahonnan ismételt fertőződés lehetősége felmerül. Ez utóbbinak a kizárása érdekében már meg kellett, hogy történjen a partner (Ön) kivizsgálása is, az oda-vissza fertőzés elkerülése érdekében, ha mégsem akkor ezt mihamarabb meg kell tenni. Illetve a higiéniai szabályok fokozott betartása, továbbá a hüvely normál flóráját megőrző készítmények rendszeres használata javasolt. Tekintettel a régóta fennálló panaszokra, a nőgyógyászati fertőzések terén jártas kollégát ill. nagyobb (pl. klinikai) centrumot, STD ambulanciát célszerű felkeresni.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2013. január 03., 07:55 ;Megválaszolva: 2013. január 04., 16:37
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ureaplasma
Tisztelt Doktornő, STD vizsgálatot csináltattam folyamatos kisebb panaszaim és hüvely bemeneti apró szemölcseim és baba projekt végett. 10-ből ez...
Hüvelygyulladás
Tiztelt Doktorúr! Hüvelygyulladásra kaptam Fluomizon tablettát, de a hüvelyem fájdalma miatt, képtelenség számomra a felhelyezése, valamint az...
Hüvely fertőzés
Egy hete csúnya hüvelygyulladással fordultam orvoshoz menni alig tudtam és sűrűfehér folyásom volt.Az orvosi eredmény a labor csak hetek múlva jön...
Nagyon erősen viszket a hüvelyem
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A következő problémával fordulok Önhöz. Nemrégiben enyhe nőgyógyászati panaszaim voltak, úgymint a megszokottnál...
büdös
Tisztel Doktor! Néhány napja büdös nemi váladék ürül. A mennyisége a szokott, egyéb tünet nincs. Ön szerint mi lehet ez? Jelenleg csinálok egy...