Hüvelyi fertőzés

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly novemberben híg hüvelyi folyás és szeméremtájéki viszkető érzés miatt mentem el szakvizsgálatra, mert leírások alapján hüvelyi fertőzésre gyanakodtam (korábban ilyen problémám soha nem volt) . Vizsgálat után az orvos kevert jellegű fertőzést állapított meg (kenetet ekkor még nem vett, tenyésztés nem történt) , Macmiror hüvelykúpot írt és külsőleg Gynoxin krémet kellett használnom. A panaszaim nem múltak el, újra elmenetem, akkor vett kenetet, plusz Fluconer tablettát írt és tovább használtam a Gynoxon krémet. A következő vizsgálatra a tenyésztés eredménye streptococcus agalactiae baktériumot talált, erre Augmentin Duót és Fluomizin hüvelytablettát kaptam. Mikor a kezelés véget ért a viszketés még mindig nem múlt el. Újra visszamentem, ekkor újabb tenyésztés történt, valamint ekkor kaptam Omicral kapszulát és Gynoxin hüvelykúpot, plusz továbbra is használtam a Gynoxin krémet, majd utána bórsavas hüvelykúpot kellett használnom. A következő vizsgálatra a mikrobiológiai lelet szerint sem baktérium, sem gomba nem tenyészett. Mycoplasma hominis és Ureaplasma urealyticom nem tenyészett ki. Az orvos azt mondta, hogy úgy tűnik semmi bajom, a viszketés majd elmúlik, használjak lactobacillus tartalmú hüvelykapszulát. Erre kaptam a patikában Gynophilus hüvelykapszulát. Most már elhasználtam egy teljes dobozzal, de a viszketés továbbra is megmaradt, sőt mondhatni rosszabbodott, mind a szeméremtesten, mind a végbélnyílás környékén erős viszketést érzek, és a folyásom is bár enyhébben, mint a panaszaim kezdetekor, de megmaradt, ám most híg helyett sűrűbb és sárgás. Ön szerint mit tegyek? Kissé olyan érzésem volt, hogy már magának az orvosnak is kellemetlen volt, hogy állandóan oda járok (pedig magánrendelőbe mentem el, a lakóhelyemen az egyik legjobban ajánlott nőgyógyászhoz) . Számomra viszont az állandó, erős viszketés megkeseríti a mindennapjaimat. Szexuális életet jelenleg nem folytatok, így mástól nem kaphattam vissza a fertőzést. Bármilyen tanácsnak örülnék. Nem tudom, mit tegyek. Menjek vissza ugyanehhez az orvoshoz, vagy keressek egy másikat? (Néhány adat rólam, korábbi betegségeimről: 32 éves vagyok. Az elmúlt 10 év folyamán rendszeresen kezelt bőrgyógyász Seborrheás dermatitisz és akné miatt. Minden kezelés külsőleg krémmel történt, gyógyszert nem szedtem. Egy évvel ezelőtt - 2014 november-2015. február - gyakori vizelési panaszok miatt kezelt urológus. Uro Vaxom kapszulát szedtem három hónapig, és a panaszaim ezután elmúltak. Egyéb betegségem tudtommal nincs, egyéb gyógyszert nem szedek. A mostani tortúra egyetlen pozitív hatása, hogy az Omicral beszedése után hirtelen eltűntek az addig folyamatosan erősen jelenlévő pattanásaim.) Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Kiss György válasza Hüvelyi fertőzés témában

Tisztelt Hölgyem!

Köszönöm részletes levelét, érdekes dologról ir.

Bevezetőleg: a hüvely soha nem steril és egyre jobbban közelitünk ahhoz a felfogáshoz, hogy csak az adott egyénre jellemző gomba, bakterium, egysejtü és virus összetétele van / inkább hüvelyi mikrobiomról beszélhetünk, melynek nemcsak a fent emlitett élő flórája, de a hüvelyhám redőzete is legalább annyira jellemző a nőre, mint az ujjlenyomata./A tejsav bakteriumok által biztositott, enyhén savas pH tartja egyensulyban, mely normélisan: 3, 8-4, 2 között van a flóra zavartalan müködését.

Ebből következik, hogy bármelyik biom összetevőben bekövetkező változás / kivülről érkező gomba vagy bakterium invázió / vagy a tejsavbakteriumok elégtelen müködése miatti pH változás azonnal dyskmfort érzésként jelentkezik

és ezt nevezzük napjainkban " hüvelyfertőzésnek ", holott már sejthető, hogy sokkal finomabb mechanizmusok zavaráról lehet itt szó.

A Streptococcus agalactiae az velünk él, a Streptococcus Béta haemolyticus a veszélyes- valószinü félreértés történhetett a kezelésnél.

Röviden: az Ureaplasma, Mycoplasma mellett meg kellene vizsgálni a HPV, Chlamydia, Atopóbium, Gardnerella érintettséget is.

Vércukorszint meghatározást sem tartanám feleslegesnek.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. január 23., 23:22 ;Megválaszolva: 2016. január 24., 11:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati lelet
Candida fertőzés?
Ismét rákos leszek?
Immunológiai eredmény
Lelet értelmezés