HPV fertőzés - még szoptatok

Tisztelt Szakértő! Legutóbbi citológiai leletemei ez áll: Cit.: 2481, P2 HPV inf. jelei coilocyt (ha jól olvastam) TVS: Kp. árnyék 2 mm, ováriumok részéről kóros nem láth. Douglasban kevés szabad foly. ábr. Kismedencében körülírt kóros képlet nem ábr, Tavaly szültem, még szoptatok. Az orvos emiatt kizárta a menstruációt, de a vizsgálat után hamarosan megjött (akkor vettem észre a hüvelyem mögött is egy kis fájdalom nélküli "hólyagot") . A problémám az, hogy a vizsgálat előtt is görcsölgetett a hasam, ezért is mentem el. A havim után közvetlenül nem, de azóta ismét görcsöl, sokszor elég erősen, Aflamint még szedem míg van, de ön szerint ez elég? 6 hónap múlva kontroll, de normális ha addig is görcsölök? Vagy keressem fel a háziorvosomat is, hátha más a baj?

Dr. Törő Bálint válasza HPV témában

Kedves Kérdező!

Az Ön citológiai lelete azt mutatja, hogy daganatsejtek nincsenek a kenetben. A hámszöveti nyugtalanság, (coilocitozis) mely HPV vírus fertőzöttségre utal, lehet, hogy egyéb gyulladás következménye. A HPV vírus előfordulása igen gyakori a női lakosság körében. Nagyon sok a tünetmentes hordozó. Ez a rákszűrés lelet csak arra hívja fel a figyelmet, hogy az évenkénti ellenőrzés szükséges.

A hüvelye mögötti kis fájdalmatlan hólyag lehet egy fel nem szívódott varrat következménye. A legközelebbi orvosával történő találkozásukon feltétlenül mutassa meg.

Ultrahang lelete teljesen normális.

A szoptatás alatt a méh összehúzódások gyakoriak, mert ilyenkor fokozottan termelődik egy hormon, az oxitocin, mely méh összehúzódásokat okoz. Ez segíti a méh visszafejlődését.

A szoptatás alatt a menstruáció néha teljesen elmarad, néha meg rendszertelen, úgynevezett anovulációs, peteérés nélküli vérzéseket okoz.

Tanácsom az, hogy amennyiben ezek a görcsök enyhe görcsoldókra (No-Spa, Meristin) oldódnak úgy nyugodtan várja meg a legközelebbi kontroll időpontját!

Üdvözlettel:

Dr. Törő Bálint

Kérdés: 2012. december 15., 18:15; Megválaszolva: 2012. december 18., 10:19
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
P3. LSIL, HPV
HPV vírus
Hpv: 18, ureaplasma pozitív
HPV és párkapcsolat
Kedves Doktor Úr/Nő! Volt egy loop conisatio műtétem (CINII, HSIL, 16-os és több más fajta jelenlétének kimutatása után) , aminek a szövettani...
Hpv, Cintec plus
Kedves Doktor ir! Koszonom a valaszat, reagalnek is. Az ascus eredmenyem a tavaly december vegi szuresem eredmenye, mely egyebkent 8 hettel szules utan...