Méhszájseb fagyasztás

Tisztelt Doktor Úr! 2 hete volt méhszájseb fagyasztásom, de a magánrendelés és a horror összeg kifizetése ellenére is úgy érzem, hogy nem kaptam megfelelő tájékoztatást, ezért szeretném a segítségét kérni! Az orvosom annyit mondott csak, hogy mindent csináljak úgy, mint eddig, egyedül az intim együttlét 2 hetes kihagyását említette, illetve az erősebb váladékozást, amit a mai napig tapasztalok! Nem beszélt a sportról (heti 3 alkalommal aerobicozok) , a tamponhasználatról, nem tudom, hogy mikortól "minősíthetem magam gyógyultnak", mennyi idő után várható, hogy a keletkezett sebről a var leesik, amit gyanítom, észlelnem kell! a műtét napjára 3 hétre fog megjönni a menstruációm, ez megzavarja a gyógyulási folyamatot? nem hívott vissza kontrollra, hogy megnézze, meggyógyult e a seb! Sajnos, az én hibám is, hogy előtte nem néztem ennyire tüzetesen utána a műtétnek, és ezek a kérdések csak később merültek fel bennem, de bíztam benne, hogy ha már ennyi pénzt kifizetek, pontos tájékoztatást kapok mindenről, de csalódnom kellett az orvosomban: ( Fórumokat olvastam, 4-5-6 hetes "mindenféle mozgástól eltiltásról" írtak mások, abban sem vagyok biztos, a 2 hét elegendő e? fogamzásgátlóval védekezünk, szükséges e óvszer használata, az esetleges fertőzések miatt? Előre is köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza méhszájseb témában

Kedves Kérdező!

A méhszájseb gyűjtőfogalom, a népies elnevezése a nőgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak.

Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthető egyszerű formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani.

A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedő szőlőfürtszerű hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához) , a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentősége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külső behatástól védjen. Ennek megfelelően krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertőzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerű megszabadulni tőle. Időnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendő? Negatív rákszűrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendőt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévő" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis műtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerű -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követően a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérző képessége.

A méhszájseb gyűjtőnév sokszor rák megelező állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belőle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges

Sportolni lehet.Négy hétig az ülőfürdő, a házasélet, a tampon mellőzése tanácsos.

A gyógyulási idő is ennyi, két hét kb.míg színes folyás, vérezgetés lehet, ez alatt leválik az esetleges szövetrész.

Kérdés: 2012. október 26., 09:37; Megválaszolva: 2012. október 28., 21:38
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Méhszájseb műtét után
Tisztelt Doktor Úr! Babát szeretnénk a párommal,de két évig többször volt hüvelyi folyásom,egyszer gyulladásom, candidám (ezek ki lettek kezelve...
Méhnyakrák is lehet?
Rákszűrés során kiderült, hogy gyulladt a méhszájam és eléggé vérzett a mintavételkor, mintavétel után. 2012-ben voltam csak szűrésen, és most...
méhszájseb
Üdvözlöm! 34 éves nő vagyok, 2009-ben szültem hüvelyi úton. Szülés előtt 1 évvel méhszájsebet állapított meg az orvosom, melyet akkor...
Évek óta méhszájsebem van...
Tisztelt doktornő/úr! Néhány éve méhszájsebem van. Tünete nálam, hogy kicsit bővebb folyásom van, de az sem állandóan, hanem rendszertelenül....