Hüvelygomba antibiotikumtól három éve tart

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni hüvelyi gombás fertőzés vonatkozásában. 35 éves vagyok, 3 éve egy Augmentin-duo nevű antibiotikum mellékhatásaként hüvelyi gombás fertőzést kaptam. Korábban soha nem volt ilyen problémám. A szakrendelésen Orungal kapszulát, 150 mg-os Mikogal kúpot és Canesten krémet kaptam, amelyek 2 hét alatt teljesen elmulasztották a gombát. Tavaly ismét jelentkeztek a kellemetlen tünetek, akkor egy Aktil-duo nevű antibiotikumtól. Most harmadszor is kijött a gombás fertőzés, de semmilyen gyógyszert nem szedtem. Elképzelhető, hogy élelmiszerektől? Az utóbbi időben a megszokottnál több kávét és édességet fogyasztottam (cukrászsüteményeket, péksüteményeket) . Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mire figyeljek oda a hüvelygombás fertőzés elkerülése érdekében? Mely ételek, innivalók fogyasztása kerülendő, vagy csak kis mértékben javasolt? Van-e remény rá, hogy ez a kellemetlen jelenség elmúlik? Vagy most már egész életemben megmarad? Szíves segítségét ezúton is nagyon köszönöm! Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hüvelygomba témában

A hüvelygomba kialakulásának oka a hüvelyi flóra egyensúlyának megbomlása szokott lenni, ezt kiválthatja antibiotikum, túlzásba vitt intim higiénia, a sperma hüvelyben maradása, stb. Az étkezés és a betegség kapcsolata vitatott, de mindenesetre érdemes a fehér lisztet, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat kerülni, inkább sok rostot, friss zöldséget fogyasztani, kerülje a dohányzást és az alkoholt, csökkentse a stresszt. Aktus után tejsavval irrigáljon, és érdemes időközönként vagy pl. antibiotikum szedése alatt hüvelyi probiotikumokat használni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. július 24., 11:38; Megválaszolva: 2012. július 25., 13:49
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?