• Gerincfájdalom kizárása megfelelő MR vizsgálattal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 1-2 hónapja tart az alábbi tünetem: A gerincoszlopomon hosszanti irányban kb középen gyakran belenyilall egy pontban a fájdalom, és hamar el is tűnik. Hajolás, de leginkább a felsőtesttel való elfordulás ingerli/idézi elő. Emiatt csináltattam egy háti gerinc MR vizsgálatot, ami negatív lett, csak egy problémám van vele. Mikor mutattam a hölgynek, hogy hol fáj, azt mondta, igyekszik, hogy látszódjon az MR-en az a pont, de ez nagyon nehéz ugyanis pont a háti és lumbális vizsgálatok határán van az a pont... Aztán rájöttem, hogy a mutatott ponttól kicsit lejjebb érzem a leggyakrabban a fájdalmat. Szóval lehet, hogy nem is került kivizsgálásra a szükséges régió. (9 hónapja volt egy lumbális gerinc CT-m, azon kezdődő porckorongsérvet állapítottak meg. Ez is olvasható a csatolt képen). A csatolt képen rajta van a vizsgálat helye: "A háti gerincről T1, T2 sagittalis, T2 Dixon saggitalis, T2 coronalis, a Th. III,IX-XI. korongokról T2 gradiens axialis sikú felvételek készültek". A kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent? Meddig vizsgálták meg végül? Én ezt valahogy magamon meg tudom nézni? Van erre valami módszer? Kitapintás, vagy valami? Mert eléggé tartok tőle, hogy a szükséges régió vizsgálata kimaradt. Köszönöm szépen a segítségét!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Gerinc MRI témában

        Kedves Kérdező! A háti geric fájdalom jelentős része a gerincoszlop melletti izomból ered,melyet kiválthat egy rossz mozdulat,vagy az izomzat tarós feszülése rossz tartás következtében.Az Ön életkorában degeneratív mozgásszervi betegségekkel nem kell számolni. Tekintettel arra, hogy az MRI vizsgálat negatív,további képalkotó vizsgálatokra nincs szükség.Alkatának megfelelő gyógytornát,úszást javasolnék,lazítás mellett. Minden jót kívánok. üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. augusztus 30., 22:14; Megválaszolva: 2020. augusztus 31., 06:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: