• MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Ez a lelet távleletezéssel készült: Koponya MR vizsgálat: axiális T2, FLAIR, DW, SWI, coronalis T2, sagittalis 3D T1, 3D TOF MRA, valamint rekonstrukciós képek készültek. Klinikum: Gyakori erős fejfájás. Jobb oldali arcfélzsibbadás. A IV. agykamra átlagos tágasságú, középállású. A supratentorialis kamrarendszer átlagos tágasságú, középállású. Az extracerebralis liquortér számottevően nem tágult. A középvonali structurák jó helyzetben ábrázolódnak. Mindkét oldalt a kamraszarvak környezetében keskeny sapkaszerű, magas T2 és FLAIR jeladású sáv figyelhető meg. Jobb oldali túlsúllyal a capsula externák területén néhány, max. 2-3 mm-es, magas T2 és FLAIR jelintenzitású góc látható. Gátolt diffúzió, érdemi mész és hemosziderin lerakódás, egyéb kóros jeleltérés az agyállomány területén nem látható. A craniospinalis átmenet területén egyértelmű destructio nem látható. Az atlanto-dentalis ízületi rés átlagos tágasságú. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. A sella fenék mélysége átlagos, a hypophysis állomány kiterjedése normál tartományon belül van. A nagy agyi vénák, a vénás sinusok áramlási jelvesztése megtartott. Agyi nagy artériákra centrált MRA képeken: szabályos Willis-kör ábrázolódik. Egyértelmű körülírt kóros artériás érképlet nem látható. A jobb arteria vertebralis kissé hypoplasiás. A bal arcüreg alveolaris recessusában diszkrét, körkörös nyálkahártya duzzanat figyelhető meg, egyebekben a paranasalis sinusok területén érdemi nyálkahártya eltérés nem mutatható ki. Az orbiták területén, a belső fülek régiójában nem specificus vizsgálattal egyértelmű kórjelző eltérés nem igazolható. Vélemény : Enyhe fokú chronicus fehérállományi hypoperfuzio jelei. A supratentorialis fehérállományban, jobb oldali túlsúllyal egy-egy apró, chronicus vascularis laesio. A morfológiai kép alapján diszkrét sinusitis maxillaris chronica l.s. lehetősége felmerül.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a MRI lelet témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat által kimutatott , kamraszarvak körüli keskeny, magas jeladású sáv, valamint a jobb túlsúllyal a fehérállományban megfigyelhető 2-3 mm magas jelintenzitású góc krónikus agyi keringészavarra, kezdődő agyérbetegségre utal.Ezeken az eltéréseken kívül a leírás más kórosságot nem tartalmaz.A továbbiakban azt kellene vizsgálni, mi okozza ezeket az elváltozásokat. leggyakoribb a magas vérnyomás, anyagcserezavar, pl.cukorbetegség, stb.Konzultáljon neurológussal és cardiológussal is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. július 08., 08:15; Megválaszolva: 2020. július 09., 05:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.