• Patológiás bordatörések, gerinczsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Doktornő! Idén két patológiás törést (1 mm nem disloc. törések) szenvedtem el, januárban egy nehéz tárgy emelése után pár nappal egy hirtelen mozdulatra reccsenést éreztem, és egy bordám tört amit nem vettek észre, izomhúzódásnak kezelték rtg negatív volt 3 nap után is. Majd májusban szintén rossz mozdulat után nagyon fájt az az oldal, azt hittem újra meghúzódott, de néhány nap múlva újra reccsenés. A második törés mellett UH-n felfedezték a régebbi törést is. Jobb bordaív 5-6 borda mindkettő a mell alatti régióban tört el. A második alkalommal rtg 3 nap után, CT egy hét után sem látta. UH 2 hét után diagnosztizálta a töréseket. Endokrinológián elvégeztettek DEXA vizsgálatot ami osteopeniat mutat de ez már 7 éve megvan nekem, nem romlottak az értékek. Csontanyagcsere vizsgálat jó lett,a vérképemben erre vonatkozólag semmi eltérés, vizelet 24 h calcium, cortisol vizsgálat szintén jó. Az orvosok szerint kóros csontszerkezet nem látszik. De nem tudják mi lehet a baj. A törések óta jobb oldal lapocka magasságában állandó gerinc mellett zsibbadást érzek, ezzel neurológiára tovább küldtek de nagyon sokára jutok el. Kérdezném esetleg van-e tippje mi lehet a tünetek hátterében. Az endokrinológus genetikai betegségek iránt kutakodik, Osteogenesis imperfecta, illetve MEN szindróma merült fel, de a leletek egyiket sem igazolják. Képalkotó vizsgálattal vagy esetleg valami speciális vérvizsgálattal lehetne- e még tovább menni az ügyben? Soha nem volt eltörve semmim, de a fogaim nagyon rosszak korán elromlottak és kihullottak. Köszönöm a választ.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! Az elvégzett, szinte mindenre kiterjedő vizsgálatok negatívak lettek.Képalkotó és vérvizsgálatok, sőt, genetikai vizsgálatok is történtek.Az Ön helyében én abbahagynám a nyomozást.Szerencsére, nagyobb baj nincs.Óvatosan emelgessen, ne terhelje túl magát fizikailag.Életmódjáról, foglalkozásáról,táplálkozásáról nem tudok semmit, ezért konkrét tanácsot nem tudok önnek adni, de valószínűleg jó lenne ezt valakivel átbeszélni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. augusztus 16., 11:57; Megválaszolva: 2019. augusztus 17., 07:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: