beszed kozben fellepo "ferde szaj"

Korulbelul egy hete azt vettem eszre, hogy beszed kozben, az also ajkam a bal oldalra huzodik el. Nem tortenik ez meg minden esetben (ha kevesbe artikulalok, tehat kicsire nyitom a szamat a betuformazaskor, ritkabb vagy elo sem jon) , fajdalommal vagy barmely izmom feszultseg erzesevel nem jar, illetve semmilyen mas tunet nem parosul ehhez. Igazabol, ami miatt nagyon idegesito ez a dolog, az a komforterzet megszunese - szinte allandoan tudataban vagyok beszed kozben a szajmozgasomnak. Mentalisan, es valamilyen szinten fizikalisan is kimerito az allando onkontroll; hogy probalok ugy beszelni, hogy minel kevesbe legyen a "ferdeseg" latvanyos, vagy eppen, hogy ugy formazzam a szavakat, hogy ne legyen baj belole. Semmifele idegrendszeri vagy izomzattal kapcsolatos betegsegem nem volt, a csaladban sincsen ilyesmirol tudomasom. Fogaim is rendben vannak, igy ez, mint kivalto ok, szerintem kizarhato. Stressz gyakorta van jelen az eletemben, fokeppen valoszinuleg azert, mert magamban tartom a negativ erzelmeim. Talab pszichoszomatikus a "betegsegem", nem tudom. Valaszat es barminemu tanacsat elore is nagyon koszonom!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza száj ferdeség témában

Kedves Kérdező!

A jelenség nem betegség, ezt fontos leszögezni. A két arcfél nem tökéletesen szimmetrikus, ez közismert tény. Azt javasolom, hogy a jövőben ne ezzel, hanem az említett negatív érzelmeivel foglalkozzon, az ezáltal okozott stresszeit kezelje.Próbálja megkeresni a valódi okát, miért van szüksége erre a folyamatos önkontrollra, ahelyett, hogy az igazi arcát merné felvállalni, és megmutatni. Mihamarabb kezdjen hozzá, mert jó úton halad a felé, hogy a beszéd folyamatos figyelgetése elhatalmasodjon, és kényszerbetegséggé alakuljon.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 28., 17:14; Megválaszolva: 2016. január 30., 06:24
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mri lelet (Dva gyanú )
MR vizsgálat eredménye
Látás problémák
Csecsemő septum pellucidum hiánya
SM beteg lennék?
Üdv, Szorongásos tüneteim vannak több mint 10 éve. Pánikrohamok, amiket leküzdöttem, de az általános szorongas visszater. Sajnos hipochonder is...