Koponya mr

Tisztelt doktornő, kb 2 hónapja a fejemben pár pillanatra jelentkező szúró fájdalom miatt, illetve testszerte bizsergés miatt küldött neurológus mr vizsgálatra, hogy kizárja a szervi okot, pszichés eredetre gondol.Rettegetk a stroketól. Már két hónapja megvannak a panaszaim. Voltam Mr vizsgálaton, kérem önt segítsen nekem értelmezni, míg eljutok az orvosomhoz. Koponya MR, MRA, MRV vizsgálat: Hitachi Aperto Lucent (0, 4 Tesla) MRI berendezésen axiális T2 súlyozott, diffúziós és ADC, SWI, coronalis FLAIR -, sagittalis T1 súlyozott mérések készültek. Elvégeztük 3D TOF MR angiográfiás vizsgálatát is az agyalapi erekről, valamint PC angiographiát a vénás sinusokról. Klinikum/kérdés: Fejfájás miatt kérik vizsgálatát. Az ábrázolódó artériák lefutása, átmérője, jelintenzitása normális. Jobb oldalon az ACI C6 szakaszán lateralisan 4x3mm-es, saccularis kidomborodás látszik. Egyebekben elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Vascularis malformatio nem mutatható ki. A vénás sinusok áramlási jele szabályos, a jobb féltekei rendszer a domináns. A külső és belső liquortér mind supra-mind infratentorialisan normális tágasságú. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaeductus Sylvii tágassága normális. A cerebralis cortex és a fehérállomány normális szerkezetű. A basalis ganglionok és a thalamusok szabályosak. A cerebellum szürke-és fehérállomány aránya megtartott. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. Az említett struktúrákban diffúziós eltérés nem mutatható ki. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban és az orr-melléküregekben eltérés nem mutatkozik. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. Vélemény: Az agyállományban kóros eltérés nem detektálható. Jobb oldalon az ACI C6 (supraclinoidális) szakaszán 4x3mm-s aneurysma látszik -melléklelet. Ez mit jelent Doktornő? Veszélyes? Nagyon megijedtem.: "Jobb oldalon az ACI C6 szakaszán lateralisan 4x3mm-es, saccularis kidomborodás látszik" köszönöm segítségét!

Dr. Kerekes Éva válasza aneurysma témában

Tisztelt Érdeklődő!

Ez egy rendellenesen tágult ér. Gondolom, ezzel nem lesz teendő- a neurológusa elmonja Önnek, mire kell vigyáznia, hogy nem pattanjon meg.

A stroke-t viszont meg lehet előzni: nagyon komolyan figyelni (sz/e rendezni) kell a vérnyomást, koleszterint, vércukort, rendszeresen kell mozogni (napi 30 perc) - és ebben az esetben a stroke és szívinfarktus kivédhető.

Ami a félelmeit illeti, az élet veszélyes üzem- nem érdemes rettegéssel megronteni, inkább élvezni kell, ami jó...

Kérdés: 2016. január 08., 19:06; Megválaszolva: 2016. január 11., 23:19
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Aneurysma gyanú
Korábbi agyi aneurysma
Tisztelt Doktor nő/úr! 2016 februárjában agyi aneurysmaval műtöttek.2 értágulatom volt az adott érszakaszon,ami elég rossz állapotban volt,ezt az...
Agyi aneurysma
Tistelt Doktor Úr! Koponya MR +MRA lelet alapján mire számíthatok? Jobb oldalon az ACI ventrális felszínéhez, a carotis syphon síkja fölött 8 x 4...
Aneurysma
Tisztelt Dr. Fehér Gergely Főorvos Úr! Többszö tettem már fel kérdést Önnek az aneurysmammal kapcsolatban! 3mm.es,nem műthető helyen van!...
Agykoponya MR leletezés
Üdvözlöm! Agykoponya MR vizsgálaton voltam,mert hirtelen fejfájásaim vannak 1-2 percig tart, de pokolian fáj.van hogy napokig nem jön elő de van...