• Agykoponya MR leletezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm ! Agykoponya MR vizsgálaton voltam,mert hirtelen fejfájásaim vannak 1-2 percig tart, de pokolian fáj.van hogy napokig nem jön elő de van hogy napjában többször.Nyak mazírozásra enyhül. Érdeklődöm hogy a lelet alapján lehet e az aneurysmától. Mennyire veszélyes a 4 mm-es aneurysma és kell e műteni? A nővérem ebben halt meg évekkel ezelőtt. Úgy hallottam hogy női ágon örökölhető. 2017-ben volt GOKI-ban ablatio történt. Lelet: A IV. agykamra középállású. A supratentorialis kamrarendszer átlagos tágasságú, középállású. Az extracerebralis liquortér átlagos tágasságú. A frontalis kamraszarvak környezetében keskeny jelintenzitás sáv látható a T2 és a FLAIR mérésen. Supratentorialisan a mély és a subcorticalis fehérállomány területén egy-egy 2-3 mm-es magas T2 és FLAIR jeladású eltérés látható. Gátolt diffúzió, érdemi mész és hemosziderin lerakódás az agyállomány területén nem látható. A craniospinalis átmenet területén egyértelmű destructio nem látható. Az atlanto-dentalis ízületi rés nem tágabb. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. A sella fenék mélysége átlagos, a hypophysis állomány kiterjedése normál tartományon belül van. A nagy agyi vénák, a vénás sinusok áramlási jelvesztése megtartott. Agyi nagy artériákra centrált MRA képeken: Szabályos Willis-kör ábrázolódik. Bal oldalon az arteria carotis interna intracavernosus szakaszán laterálisan egy 4 mm körüli zsákszerű jeladásbeli többlet látható. A sinus maxillarisok területén, sinus frontalis területén, az ethmoidalis sejtek területén vs. gyulladásos eredetű nyálkahártya eltérés látható. Az orbiták területén, a belső fülek régiójában jelen nem specificus vizsgálattal egyértelmű kórjelző eltérés nem igazolható. Vélemény: Supratentorialis fehérállományi eltérések, melyek elsősorban krónikus microvascularis eredetre jellemzőek, Fazekas 1.. Bal oldalon az arteria carotis interna intracavernosus szakaszán aneurysmára suspect eltérés látható. Carotis UH lelet : Jelen vizsgálat során progressiora utaló jelet nem észleltünk, sebesség értékek a legutóbb leírtakkal megegyezők. Fél év múlva kontroll. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Kerekes Éva válasza a aneurysma témában

        Tisztelt érdeklődő! A fejfájást nem az anerysma okozza. A4 mm-es tüetmentes aneurysmat általában nem műtik. éetmódbeli tanácsok javsoltak- elsősorban a szigorű vérnyoás kontroll (130/80-tó ne legyen magasabb), nem szabad haspréseléssel járó munkát végezni, nagy súlyt emelni, többek közt a szorulást is kerülni kell, mert az is préseléssel jár. A Sycnumar alkalmazását az Ön esetében meg fogja beszélni a neurológusa és kardiológusa, forduljon hozzájuk bizalommal! Tartós panaszmentességet kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2019. március 25., 14:27; Megválaszolva: 2019. március 26., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: