mérgező mri kontrasztanyag?

Kedves Doktornő! Ön azt írta egy aggodó édesanyának, hogy ne adassa be a mérgező, halálos allergiát és vesekárosodát okozó mri kontrasztanyagot a gyermekének. A kérdésem az lenne, hogy egy többgyermekes édesanya részt vehet-e egy ilyen vizsgálaton, akinek el kell látnia a családját, mert egyedül neveli gyermekét? Ha ennyire veszélyes a gadolinium, akkor miért alkalmazzák? Elég kevés már így is a magyar népesség száma. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza MR vizsgálat veszélyei témában

Tisztelt Érdeklődő!

Azért írtam azt, hogy ne erőltesse az MR vizsgálatot, mert egy-egy panasznál-tünetnél csakis az ORVOS indikálhat vizsgálatot, mert ő ért hozzá! Egy neurológus szakorvos tizenegy évet tanul az érettségi után! És tudja, mikor van szükség MR vizsgálatra, és mikor nincs. A beteg és a szülő, akármennyire aggódik és olvasgat össze-vissza a neten, nem ért hozzá, mert ehhez tizenegy év szisztematikus tanulás és szakmai tapasztalat kell. Ez az igazság szerte a világon. Persze van jó, és van kevésbé jó szakorvos, de a szakvizsga, főleg Magyarországon garancia arra, hogy az orvos ért hozzá. De elismerem, hogy hazánkban virágzó, nagyon ártalmas hálapénz-rendszer miatt van olyan neurológus, aki hálapénzért beutalja a felnőtt beteget MR-re akkor is, ha nagyon jól tudja, hogy ez felesleges. De nagyon remélem, hogy egy gyereket nem tesz ki az Mr vizsgálatnak feleslegesen senki sem.

Minden vizsgálat ártalmas. A gadolinum beadása okozhat vesekárosodást. Ritkán okoz, de előfordul. Egy gyermeknél ennek veszélye magasabb az alacsonyabb testsúly miatt.

Egy neurológus mindig mérlegel, mikor egy vizsgálatot kér, akár gyereknek, akár felnőttnek. Mindig a haszon/kár arány a mérvadó- mennyi információt nyerünk az adott beteg kezeléséhez, megéri-e a vizsgálat kockázatát. Az MR vizsgálat nagyon informatív, el kell végezni agydaganat, sclerosis multiplex, agyvelőgyulladás és számos neurológiai kórkép gyanúja esetében, mert a lelettől függ a beteg kezelése. De nem kell elvégezni olyan fejfájás esetében, amiről a neurológus tudja, hogy nem áll mögötte agydaganat.

Hogy miért használjuk a gadolinumot? mert nincs jobb. És nem is lesz, ha világszerte nem költenek több pénzt a kutatásokra. Gondoljon, bele, mikor én az egyetemen tanultam, nem is volt még MR sem...

Nem azért végzünk kontrasztos Mr vizsgálatot, hogy irtsuk a magyar. Hanem mert bizonyos esetekben a neurológus, idegsebész úgy dönt, hogy szükség van a vizsgálatra. Ez mindig minden egyes esteben egyéni döntés. Ez a gyógyítás művészete.

Ez szakmai döntés kell hogy legyen mindig. A legjobb neurológusok nem hagyják magukat befolyásolni a hozzátarttozó által- hanem mindig azt teszik, ami a betegnek a legjobb.

A betegnek pedig bíznia kellene az orvosában.

Kérdés: 2016. január 05., 09:47; Megválaszolva: 2016. január 05., 22:28
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat
Nyomás érzet
Étkezés után vérnyomás esés?
MR eredmeny