Gyermek kéz és lábzsibbadása

Kedves Doktornő! 13 éves lányomnak (Lora) kb. fél éve jelentkezett terhelésre lábzsibbadása: intenzíven elkezdett sportolni és futás közben már körülbelül 200 méter után térdtől lefelé elkezdett zsibbadni mindkét lába, tovább folytatva a futást teljesen elzsibbadt mindkét lábfeje, mely kis pihenés után múlt el. Miután rendszeresen jelentkeztek ezek a tünetek, kivizsgálások sorát kezdték el nála. A vérvétel, vizelet (köztük pajzsmirigy vizsgálat) eredménye teljesen rendben volt, kardiológus és pulmonológus szintén nem talált semmilyen eltérést. Most egyelőre a futást mellőzi, viszont jelezte, hogy mindkét kézfeje is szokott zsibbadni, az spontán, terhelés nélkül. Például tegnap autóban utazás közben csak az ölében pihentette a kezét, tenyerével felfelé, s 1-2 perc után már érezte, hogy kezd zsibbadni. Megemlíteném még, hogy Lorát 2006. szeptemberétől Wilms tumor miatt kezelték, egy veséjét eltávolították, s kemoterápiás kezelést kapott 2007. áprilisáig (26 kezelés: vinchristine és actinomycin) . Azóta sajnos több allergiája kialakult (ételre, vegyszerre, adalékanyagra...) , s nincsen igazán panaszmentes évünk... Szeretném kérdezni, hogy ön szerint milyen eltérés lehet a háttérben, neurológiára menjünk-e tovább? Érdemes-e további vizsgálatok előtt a Milgamma kapszulát adnom neki, hátha attól rendeződnek a tünetek? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel S. B.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza polyneuropátia témában

Tisztelt Érdeklődő!

az intenzív sportolás sajnos nem egészséges...

Igen, mindenképpen érdemes milgammat szedni, mert ettől biztosan jobban lesz. A mindkét oldali kéz-és lábfej zsibbadásos panasz mögött általában nem áll súlyos betegség, remélem, nem lesz szükség neurológiai vizsgálatra, de ezt a háziorvos eldönti, hiszen a beutaló és neki kell adni.

gyógyulást kívánok!

Kérdés: 2015. október 15., 11:10; Megválaszolva: 2015. október 16., 16:40
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gerincsérv és vizelési furcsaságok
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...
Fej felső rész zsibbadás