agyérgörcs-nyelés leállása

Tisztelt doktornő! Édesapám, egy hónappal ezelőtt agyérgörcsöt kapott, ennek következtében elvesztette a nyelési képességét, a nyálát sem tudja lenyelni, a kórházban orrszondán keresztül táplálták, most hogy haza kerül a gyomrán keresztül vezették ki. Sajnos folyamatosan ki kell köpnie a nyálát, van erre valamilyen kezelés vagy gyógymód, mit tehetünk érte otthon, hogyan gyakorolhatja a nyelést? Egy orvos ezt írta a honlapján: "A nyelésben résztvevő izmok motoros reprezentációjának kérgi területének ingerlése javulást hozhat" Mit jelent ez pontosan, lefordítaná nekem hétköznapi nyelvre? Válaszát nagyon köszönöm! Lina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza nyelészavar témában

Kedves Kérdező!

Édesapja általános állapotának javulásával, és bizonyos izomműködét fokozó gyógyszerek segítségével a nyelészavar spontán javulása is lehetséges.

Bizonyos mozgászavarokban kifejlett idegsebészeti módszer, az úgynevezett mély agyi stimuláció. Idegsebészeti műtét, melynek során egy speciális készüléket helyeznek el, ami a folyamatos ingerlés során a kiesett, vagy kórosan működő agyi területek stimulálja, ezáltal javulást hozhat.

Sajnos, nem ismerem édesapja állapotát, hogy a nyelészavaron kívül még milyen károsodást szenvedett az agyérgörcs, vagyis stroke? folyamán.

Ettől ugyanis sok minden függ. Az említett lehetőség igen ritkán végzett beavatkozás. Idegsebészeti Intézményekben kérjen bővebb tájékoztatást, mert én nem szeretnék Önben hiú reményeket kelteni.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. október 08., 15:24; Megválaszolva: 2015. október 10., 07:26
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Okozhatja valami ezt idegi alapon? ...
Tisztelt Dr. Úr! Párom, 24 éves, lány és 7. éve nyelési problémával küzd. Több füll-orr-gégészetet bejártunk, ahol eltérést nem találtak. A...
Miért nem tudok szilárd ételt...
20 éves férfi vagyok. Olyan problémám van, hogy szilárd ételt ha enni akarok, félek hogy megfulladok, és hiába próbálom lenyelni az ételt, érzem...
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...