• Okozhatja valami ezt idegi alapon? Vizsgálták már myasthenia gravis-ra, negatív lett.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Úr! Párom, 24 éves, lány és 7. éve nyelési problémával küzd. Több füll-orr-gégészetet bejártunk, ahol eltérést nem találtak. A 7 év során szinte minden vizsgálaton részt vett, a problémája mégsem oldódott meg. Eltérés nélküli vizsgálatok: kontrasztos nyeletési rtg álló és fekvő helyzetben, kontrasztos mellkas-nyak ct, gyomortükrözés: Helikobaktérium negatív, gluténérzékenység negatív, vérvizsgálatok és egyéb labor vizsgálatok (vizelet, széklet), UH vizsgálatok, kardiológiai, neurológiai, ortopédiai vizsgálatok stb. 7 éve már, hogy csak és kizárólag pépes, turmixolt ételeket fogyaszt. Panaszai: Elakadást érez a torka/orrürege jobb oldalában, napokig, hetekig érzi, és van, hogy kis idő elteltével és sok szenvedéssel a darabka a szájüregébe kerül, ki tudja köpni. De az igazi problémát mégsem ez okozza: Ilyenkor hatalmas felfúvódást, olykor fájdalmat érez a gyomrában, alhasában, fejében, arcában, nyakában, alig kap levegőt/nem tud mély levegőt venni, csak piheg, nagyon megfájdul a háta és minden izma, savat, mellkasi fájdalmat érez. Egészen addig szenved (hasra fekszik, hátra fekszik, ugrál, nyomkodni vagy ütögetni kell a hátát) míg a sok levegő büfögés formájában nem távozik. Néha könnyen távozik, de van, hogy órákig szenved. Minden étkezés során 1-2 órán keresztül ez a nyomás gyötri, illetve tompa, álmos, fáj a feje, alig bírja magát tartani, nyálkahártyáit folyton duzzatnak érzi, van ,hogy fullad miatta. Akkor érzi jól magát amikor nem eszik, vagy csak mentes vizet iszik. 7 éve, egy ilyen puffadásos élményt követően (frankfurti levestől), 65-ről 50-re, majd 2019 decemberétől 40kg-ra fogyott le. Ekkor evett utoljára szilárd ételt (2013). Most jelenleg napi 2-3 répát tud vízzel turmixolva enni, nagyon lassan, pár kanalasával, és a problémák ugyan úgy fenn állnak. Múlt hónapban tehéntej, kesudió, élesztő allergiát állapítottak meg nála, azóta kerüli ezeket, de a problémák még mindig fenn állnak, vagy éppen fokozódtak. Kérem segítsen, milyen úton haladjunk!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a nyelészavar témában

        Kedves Kérdező ! Miután a probléma háttere szervi betegségek irányában ki lett vizsgálva, a pszichiátriai megközelítést javasolom.Az evészavarok közül az említett probléma az anorexia egyik speciális formája lehet.Mindenképpen sürgős kezelése szükséges. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. március 28., 22:36; Megválaszolva: 2020. március 30., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: