Veseelégtelenség és neurologiai tünetek

Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak egy senki által észre nem vett,krónikus veseelégtelensége alakult ki. A filtrációs ráta a tavalyi 59-ről lement márciusban egészen 6-ig, (ekkor vették észre a soproni kórházban!) majd az összes korábbi gyógyszer elhagyása után (IV.1.) elindult visszafelé,jelenleg 19-nél tartunk. Sajnos egyelőre nem ment feljebb 3x2 Ketosteril szedése mellett. Ezzel párhuzamosan van egy bizonytalan eredetű ascites, (neurológus úgy vélekedett,talán autoimmun eredetű) mely egy hete lecsapolásra került terápiás jelleggel (3000 ml) (nefrológus kérésére) . Neurológiai szempontból a kérdés: a már meglévő dysphagia jelentősen fokozódott,állandó fejfájás,gyengeségérzet van,a vérnyomás a korábbiakhoz képest lecsökkent kb 110/60-ra,az étvágy/ivásvágy szinte megszűnt. Gyakran van hányinger,mely rendszerint elmúlik. Ezen a lecsapolás nem sokat változtatott.FOG vizsgálat, Neurológiai vizsgálat,nyelés rtg, koponya CT történt,mely szerint a dysphagia nem FOG eredetű,a rtg szerint katasztrofális elváltozás nincs,leszámítva Bársony-féle pseudo-diverticulumokat; a kop. CT szerint akut teendő nincs: " Az agyi középvonali képletek nem diszlokáltak. Közepes fokban tágult, szimmetrikus kamrarendszer és külso liquortér, a konvexitáson széles sulcusok, tág basalis cisternák. Friss vérzés nem látható. A kamraszarvak környezetében a fehérállomány hypodenzebb. A craniocervicalis átmenet norm.. Az orrmelléküregek légtartóak. A koponyaboltozat csontjain eltérés nem látszik. Vél.: Atrofia cer. chr.isc.vasc.laesiok" Myastheniás teszt előjegyzve. A kérdés az,hogy ezen körülmények között, mi lehet akkor a dysphagia súlyosbodának oka (pszichés okok?), ill. mire lehet még számítani neurológiai tünetek terén a fenti betegségek miatt? Valamint milyen irányban lehetne tovább menni? Köszönettel, Zoltán, Sopron

Dr. Fehér Gergely válasza nyelészavar témában

Kedves Kérdező!

Elég összetett a dolog, néhány mondat alapján erről nehéz bármit is mondani. A leírtak alapján az elsődleges dolog az én véleményem szerint a veseelégtelenség okának kiderítése, a vese a szervezetben falhalmozódó káros anyagokat választja ki, nem megfelelő működés esetén ezek értelemszerűen felhalmozódnak és gátolják a szervek, szervrendszerek normális működését (többek között az agy működését is). A nyelészavar hátterében természetesen izombetegség (myasthenia) is felmerülhet, de az nem jár vesepanaszokkal, szédüléssel, fejfájással. Időskori szellemi leépülés (demencia) is vezethet nyelészavarhoz, melyet a vesebetegét tovább ronthat. A koponya CT is személyi leépülést támogat inkább, de sosem a leletet, hanem a beteget gyógyítjuk. Az előzőek inkább igen erős tippek, mint mondtam nehéz így bármiről is érdemben nyilatkozni.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. április 29., 18:40; Megválaszolva: 2022. május 01., 10:38
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Okozhatja valami ezt idegi alapon?...
Tisztelt Dr. Úr! Párom, 24 éves, lány és 7. éve nyelési problémával küzd. Több füll-orr-gégészetet bejártunk, ahol eltérést nem találtak. A...
agyérgörcs-nyelés leállása
Tisztelt doktornő! Édesapám, egy hónappal ezelőtt agyérgörcsöt kapott, ennek következtében elvesztette a nyelési képességét, a nyálát sem...
Miért nem tudok szilárd ételt...
20 éves férfi vagyok. Olyan problémám van, hogy szilárd ételt ha enni akarok, félek hogy megfulladok, és hiába próbálom lenyelni az ételt, érzem...
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia