motorozós kézmozgás

Kedves Doktornő! A nemrég 2 éves kisfiam, ha izgatott, még mindig "motorozik" a kezével, csuklóból úgy mozgatja a kezét és az ujjait. 36.hétre született (2820 g-mal) . 2-3 hónapot enyhén sárga volt és elég keveset volt az első jó fél évben hason, mert nagyon bukós volt, 1 éves korig szopizott. Idejében átfordult, sokáig így járta be a szobát. Mikor 9-10 hónaposan még nem kúszott, elvittem konduktorhoz, aki azt mondta, hogy semmi baja, kevés baba nem sír a "tesztelés" során, az én kisfiam csak figyelt és mosolygott közben. Otthon kicsit segítettem neki, és magától szépen elkezdett kúszni. 11 hónaposan állt fel, 12 volt épp mikor mászni kezdett. 14 hónaposan indult el magától, 15 hónaposan már magabiztosan szaladt. Visszatérve a kézmozgásra, csecsemő korában nagyon sokszor csinálta, mára csak akkor, ha izgatott, de ez megmaradt. Ceruzát szépen fog, kis ziziszemet is képes felcsippenteni, ha használni akarja a kezét, akkor tudatosan is abbahagyja ezt a mozgást. Mindkét kezét szépen használja, de láthatóan jobbkezes lesz. (Még annyit hozzátennék, hogy lehet mi szúrtuk el anno, hogy nagyon megfogadtuk azt a háziorvosi-védőnői tanácsot, hogy magától kell rájönnie a mozgásokra.) Még ami eszembe jutott, kicsit utánaolvasva a szenzoros érzékenységnek (bár nem tudom ez van-e nálunk? ) , lehet, hogy a talpa is érzékeny, mert nem szeret mezítláb kint sétálni, legalábbis tavaly nyáron sírt. Otthon szeret zokniban mindenen keresztülsétálni, direkt rááll különböző dolgokra. Meg elég nehezen állt át a darabos ételekre, elutasítja azt, levest, főzeléket, joghurtot, gyümölcsöket szereti a legjobban. Mondjuk most már nagy haladás, hogy minden reggel-este kiflit is eszik, már ő kéri (de a rántott hús rizzsel vagy sima tészta mondjuk még nem megy) . A beszéde csak most indult meg igazán, mióta bölcsis egy hónapja, most már rengeteg szót mond/próbál mondani, énekelget is, nem tudom számít-e. Hintázni nem szeret egyedül. Erőltessem? Ön szerint vigyem szakemberhez? (háziorvos szerint nem kell, de én picit aggódom) Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza kényszermozgás témában

Tisztelt Anyuka!

Nem picit aggódik:) egy neonatológus is megirigyelné mindazt, amit megtanult az EGÉSZSÉGES babája mellett:) pedig elég lenne, ha átadná magát a gyermeknevelés élvezetének - sőt, a gyereknek ez lenne a legjobb.

A kézmozgás, ha csak izgatott állapotban jön elő, és uralható, akkor kényszeres tünet- talán pont az Ön szorongása tarja fent. A gyermek megérzi az anyja lelkének minden rezdülését- és mivel nem érti, miért feszült az anyja, így a gyermek is az lesz, és ilyesmi tüneteket produkál.

A talpával nincs gond azért, mert nem szeret mezitláb járni- azért sírt, mert máskép nem tudta elérni, hogy zoknit kapjon.

Darabos ételt akkor fog enni, ha Önök leszállnak a témáról. Ültessék az asztalukhoz, mikor esznek, tegyék elé azt, amit kér- és jóiszűen falatozzanak, anélkül, hogy kínálgassák a gyereket. Hamarosan ellopkodja az Önök étkeit... Nem baj, ha bármibe beleharap, belekóstól. Nem kell könyvból etetni a gyereket. Egye azt, amit akar, és akarni fogja a finom ételeket.

Semmit ne erőltessen, a hintázást sem. Gondoljon rra, hogy amit Ön sem szeret, az milyen szörnyű, ha ráerőltetik.

A gyereknek nem kell megfelelni táblázatoknak, könyveknek. Rengeteg gyerkenevelési könyv van sajnos, ami sokat ront a fiatal szülő önbitzalmát. Nem szabad megvenni, elolvasni őket.

Ön egy tökéletes anya, egy tökéletes kissrác anyukája. Ez az időszak tökéletes lehetne, ha nem romtaná el azzal, hogy utánaolvas, mit kellene csinálnia a gyerekének, ahelyett, hogy csak szeretné, játszana vele, vagy egy kicsit önmagával foglalkozna. Ha szorong valami miatt, hát vigye el a kisfiát olyan orvoshoz, akiben MEGBÍZIK. És örüljön, ha jó az eredmény, és hagyja békén a gyereket, csak simán szeresse. Az előírt időpontokban gyereket úgyis vizsgálja, orvos, védőnő, valamint szakképzett bölcsődei gondozó fogalkozik vele- ők szolnak, ha valami nem odaillőt tapasztalnak. Ön meg próbála meg gondtalanúl szeretni a gyerekét- azzal tesz a legtöbbet érte, ha nyugodt és derüs marad.

Kérdés: 2015. március 26., 16:04; Megválaszolva: 2015. március 26., 22:34
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gerincsérv és vizelési furcsaságok
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...
Fej felső rész zsibbadás